Здраве и красота

Как се използва ваксината срещу рак на маточната шийка

29.03.2007г. / 09 38ч.
Аз жената
Как се използва ваксината срещу рак на маточната шийка

Агенциите за контрол на заболяванията в САЩ приеха единодушно препоръките на Надзорния съвет за имунизации за използването на SILGARD, първата ваксина за профилактика на рака на маточна шийка, при момичета и жени на възраст от 11 до 26 години.

Рутинната ваксинация се препоръчва за 11- и 12-годишни момичета, както и за момичета между 13 и 26 години, които не са били ваксинирани преди или не са довършили имунизацията си. Ваксинацията може да започне на 9-годишна възраст. Също така се подчертава, че тя може да бъде поставена на жени, които имат или преди това са имали изменения в цитонамазката (ПАП тест), позитивен тест за човешки папилома вирус (HPV) или генитални брадавици. Не са нужни ПАП тест и скрининг за наличие на вирусна ДНК или антитела преди ваксиниране със SILGARD на каквато и да е възраст.

Това е първата квадривалентна рекомбинантна ваксина предназначена за профилактика на рака на маточната шийка, предракови и доброкачествени лезии, вулварни и вагинални предракови състояния и генитални брадавици, причинени от човешки папиломавирус (HPV) типове 6, 11, 16 и 18. Указанията за ваксинация, публикувани в седмичния доклад на Агенцията за контрол на заболяванията относно заболеваемостта и смъртността и вече достъпни за специалистите, финализират условните препоръки на ACIP от Юни 2006.

Ваксината е проучвана повече от 10 години върху повече от 25 000 души, включително 1 124 девойки на възраст от 9 до 15 години. Ваксинационният курс се състои от 3 отделни дози в предварително напълнена спринцовка, които се поставят вътремускулно – в горната част на ръката или горната част на бедрото, за период от шест месеца.

Одобрена в повече от 60 страни, включително САЩ, 27-те страни членки на Европейския съюз, Мексико, Австралия, Тайван, Канада, Нова Зеландия и Бразилия. В България ваксината е регистрирана на 24 ноември 2006, а от началото на месец февруари вече е достъпна на българския пазар.

Ракът на маточната шийка е втората причина за смърт сред младите жени (от 15 до 44 години) след рака на гърдата. Годишно в България се разболяват над 1000 жени, а около 500 умират от това заболяване.


Коментари:

Искам само да добавя мнението си към тази хубава статия. Жените трябва да знаят, че Човешкият папилома вирус е полово предавано заболяване и не дава клинични симптоми. При мъжете не предизвиква заболяване, те са само носители. В женския организъм се “настанява” в маточната шийка, където се размножава и видоизменя клетките превръщайки ги в ракови. Всеки пети човек е носител на този вирус!!!
Милена Чуканова, 30г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Галина ( преди 11 години )
След като са ти открили изменения и са ги отстранили и след ваксината възможно ли е отново да се заразиш от пприятеля си от друг вид HPV
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
betito ( преди 11 години )
ami az iskam da popitam dali trqbva da ne si vodil polov jivot za da ti napravqt vaksina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Any ( преди 11 години )
Аз искам да попитам колко пари струва и къде трябва да отида(вероятно при личния лекар или..)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар