Меню
Готварство

Козуначено тесто

30.03.2007г. / 16 46ч.
Аз жената
Козуначено тесто

Козуначено тесто
Продукти:
2 кг брашно
400г масло или маргарин
400г захар
500мл мляко
60г мая
10-12 яйца
2лъжици ром или кората на 1 лимон
5 праха ванилия

Маята се размива в 100 мл хладко прясно мляко, в което сме добавили лъжица захар и толкова брашно – получава се гъста каша. Оставя се на топло докато втаса.
Разбийте яйцата със захарта, прибавете останалото мляко, лъжичка сол, ванилиите и рома или лимоновата кора.
В предварително пресятото брашно направете кладенче, в което изсипете вече бухналата мая и яйчената смес. Замесете меко тесто – топете ръцете си в мазнина. Месете, докато тестото поеме всичката мазнина и започне да образува мехури. Поръсете готовото тесто с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса.
Пожелание по време на месенето може да добавите захаросани портокалови корички или смокиня, стафиди.
Тестото може да разделите на части, съобразете се с големината на съдовете/формите/, в които ще печете. Запълнете 1/3 от вместимостта на формите.
Намажете вече втасалите козунаци с разбит жълтък, украсете със захар и / или/ бадеми, и изпечете в умерена фурна.
Идва Великден и домашно приготвените козунаци подсилват празничното настроение, изпълват с неповторим аромат дома.
Пробвайте...

Коментирай