За дома

Букет от разноцветни яйца

05.04.2007г. / 07 18ч.
Вергиния Генова
Букет от разноцветни яйца

Когато ни обземе празничната еуфория и желаем да украсим всичко за празника.
Когато очакваме скъпи гости и много деца се оглеждаме за нещо пъстро, свежо и ефектно.
А дори и да няма с кого да празнуваме, заниманията по украсата на дома ни се превръщат в част от нашия собствен празник.

За изработката на подобна пищна украса се изисква много време и специални приготовления. Ако искаме да направим гирлянд от шарени яйца и трябва да ги изработим сами, ще ни трябва цяла година упорито да се трудим. В днешно време този проблем се решава само с едно посещение на близкия магазин. Можем да вземем цял куп различни пластмасови яйца, стъклени, дървени или гипсови яйца. Повечето от тях дори не трябва да доукрасяваме – те са в различни пъстри цветове и с различна украса – от икони върху яйце до най-разнообразни флорални и детски мотиви.

За нас остава само да ги окачим като гирлянди из къщи, да направим с тях великденски венец или да ги подредим в различни купи из къщата и градината. Яйца, които са закрепени върху дървени шишове могат да бъдат красива украса за зелените саксийни растения или да са като шарени цветя във вазите.

Подготовката за Великден много наподобява тази за Коледа и си заслужава, защото това са двата най-значими християнски празници, които трябва да оставят ярък отпечатък в съзнанието на всяко дете. А ние сме тези, които насочваме вниманието им към тях и оставяме впечатлението, че на тези дати се е случило нещо важно и затова празнуваме и украсяваме всичко по специален начин.

Великден – Възкресението на Господа и възкръсването на надеждата за цялото човечество, вярата, че бихме могли да възвърнем загубения рай и загубения мир. Вярата в справедливостта, в добротата и в това, че си струва да дадеш нещо скъпо, за щастието и благоденствието на другите. Саможертвата на Христос, човеколюбието и любовта, която е готова да пожертва всичко в името на другия. Това са толкова рядко срещани добродетели в наше време, че си струва да положим повече усилия, за да ги възкресим.

Коментирай