За тестените гювечета:
брашно 200 гр
оцет – 1 чаена лъжичка
2 яйца
чаена лъжичка сол
чаена лъжичка захар
4 гювечета за форма
Начин на приготвяне:
Замесва се твърдо тесто от продуктите за тесто и се разделя на 4 равни части. Разточват се с точилка и се формират във вътрешната част на намаслените гювечета. Пекат се в предварително загрята фурна (180 -200 градуса) до получаването на твърда кора. След изпичане се снемат от гювечетата и се получават 4 форми на тестено гювече.
Слагат се джоланите в тавичка, като се шпиковат с чесъна, овкусяват се с подправките и се слагат към тях гъбите и лука, нарязани на едро. Заливат се с виното и ракията, нареждат се върху тях резени лимони, налива се чаена чаша вода и се пекат за 4-5 часа на 180 градуса. След това се обезкостяват джоланите.
В готовите тестени гювечета се реди месо, гъби, лук, на етажи. Върху тях се настъргва кашкавал и се запичат до получаването на хрубкава коричка. Поднасят се в легло от зелена салата.
ресторант “Хаджидрагановите къщи” – Илиян Илиев (главен готвач) www.kashtite.com