Меню

Джулбастия в тестено гювече

18 април 2007 | 17:24 | Аз жената
Добави в любими
Джулбастия в тестено гювече

Приготвяне
Продукти за 4 порции:
2 джолана, не повече от 300 гр бройката
Прясна печурка – 150 гр
Една глава стар лук
Кашкавал – 100 гр
Червено вино – 80 гр
Ракия – 50 гр
Половин лимон
Чесън – 2 скилидки
чубрица, сол, самардала, бял пипер

За тестените гювечета:
брашно 200 гр
оцет – 1 чаена лъжичка
2 яйца
чаена лъжичка сол
чаена лъжичка захар
4 гювечета за форма

Начин на приготвяне:
Замесва се твърдо тесто от продуктите за тесто и се разделя на 4 равни части. Разточват се с точилка и се формират във вътрешната част на намаслените гювечета. Пекат се в предварително загрята фурна (180 -200 градуса) до получаването на твърда кора. След изпичане се снемат от гювечетата и се получават 4 форми на тестено гювече.

Слагат се джоланите в тавичка, като се шпиковат с чесъна, овкусяват се с подправките и се слагат към тях гъбите и лука, нарязани на едро. Заливат се с виното и ракията, нареждат се върху тях резени лимони, налива се чаена чаша вода и се пекат за 4-5 часа на 180 градуса. След това се обезкостяват джоланите.

В готовите тестени гювечета се реди месо, гъби, лук, на етажи. Върху тях се настъргва кашкавал и се запичат до получаването на хрубкава коричка. Поднасят се в легло от зелена салата.

ресторант “Хаджидрагановите къщи” – Илиян Илиев (главен готвач) www.kashtite.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай