Горите на Витоша

20.04.2007г. / 14 52ч.
Аз жената
Горите на Витоша

Малко предистория
Когато през 2005 г. ми предложиха да участвам в проект за въздушен мониторинг на изсъхващите гори на Витоша, нямах представа за мащабите и значението на проблема, с който се захващахме. Задачата ни беше да направим аеро-фото снимки с цел картиране на горските участъци, засегнати от смърчов корояд. След няколко неуспешни опита за заснемане от парапланер, се свързах с един приятел, уредихме по-подходяща машина и уточнихме подробностите около полета. И ето ни в една прекрасна юнска сутрин, носещи се към резерват “Бистришко бранище” с взетия под наем мото-делтапланер. Плавно набираме височина над билото на Витоша и когато прехвърляме Големия Резен, под нас се открива поразяваща картина – вековните дървета на територията на резервата лежат разхвърляни като кибритени клечки, а изсъхналата гора около тях рязко контрастира със зеленината на останалата растителност. По протежение на цялата планина се натъкваме на една и съща подтискаща гледка – навсякъде гората е нашарена от мъртвите кафяви петна, засегнати от корояда. Докато кръжим и снимаме, не спирам да се питам как се е стигнало до толкова мащабни поражения и не може ли нещо да се направи. След месец отново ни потърсиха за мониторинг на останалата част от парка, през следващата година също, тъй като проблемът продължаваше да се разраства...

Проблемът
Какво се бе случило всъщност? През 2001 г. смерч поваля 60 хектара смърчова гора на територията на Природен парк “Витоша” и от поразените участъци започва масово разпространение на смърчов корояд, стимулирано от благоприятните климатични условия и стреса в горските екосистеми, причинен от природното бедствие. Въпреки създадената експертна комисия, предприетите мерки не успяват да спрат или ограничат разпространението на корояда, в следствие на което през следващите няколко години загиват над 600 ха смърчови гори. В последствие, започва изсичането на изсъхналите площи, като до края на 2006 г. са изсечени над 50 ха без да бъдат предприети адекватни мерки за залесяване и възстановяване на унищожените гори. Липсата на своевременно възобновяване на изсечените участъци сериозно нарушава противоерозионните, екологичните и рекреационни функции на горите в ПП “Витоша”. В допълнение, загиват ключови екосистеми и ценни местообитания за редки и защитени видове, а намаляването на горската покривка на територията на парка влияе негативно върху стабилността на микроклимата в региона и пречистването на въздуха на София. Независимо от установения спад в популацията на корояда в някои части от планината, процесът на съхнене в смърчовите гори продължава и съществува реална опасност от разширяване на засегнатите участъци, и увеличаване на сечите през следващите години.

В търсене на решение
Въпросът “не може ли нещо да се направи” се загнезди в главата ми и не ми даваше мира дълго след като бяха завършени резултатите от мониторинга. Поразпитах тук-там, събрах повече информация и се оказа, че доста хора ги вълнува същия въпрос, но мащабите на проблема, недостигът на бюджетни средства, неефективната координация между отговорните институции и липсата на обществена подкрепа поставяха под въпрос възможностите за неговото решаване. Желание за работа, обаче, не липсваше и не след дълго организирахме среща с участието на експерти от Регионалната инспекция по околна среда – София (РИОСВ), Държавно лесничейство – София и Дирекцията на Природен парк “Витоша”. След като обсъдихме направеното до момента, и възможните превантивни и възстановителни мерки, постепенно оформихме концепция за проект, насочен към възстановяване и устойчиво управление на горските екосистеми на територията на парка. В процеса на работа сформирахме Инициативна група “Витоша”, която по-късно регистрирахме като сдружение с обществено полезна дейност с оглед реализацията на проекта.

Проектът
Тъй като най-сериозна пречка за осъществяване на ефективни превантивни и възстановителни дейности за горските екосистеми на територията на ПП “Витоша” се оказа липсата на средства, подадохме концепция за финансиране на проект към Програмата за малки грантове на Глобалния екологичен фонд. За привличане на допълнителни ресурси под формата на доброволен труд и спонсорство, в рамките на проекта предвидихме прилагането на пилотен модел за “осиновяване” на горски участъци от корпоративни дарители, фирми, организации или учебни заведения. Идеята на “осиновяването” е една общност да поеме ангажимент за залесяването на даден участък, като осигури грижи за оцеляване на създадените гори през следващите няколко години, тъй като в момента държавният бюджет не предоставя достатъчно средства за целта. Освен осигуряване на устойчивост за резултатите от проекта, считаме, че този подход ще има добър образователен ефект, ще гарантира повишаване на обществената съпричастност за опазването на природата и ще допринесе за формирането на донорска култура за подкрепата на природозащитни инициативи в бъдеще.
За осигуряване на по-добра координация между всички заинтересувани институции, привличане на експертен капацитет, планиране на адекватни дейности и осигуряване на необходимите ресурси за тяхното изпълнение, проектът предвижда разработване на План за действие за възстановяване и опазване на горските екосистеми на територията на ПП “Витоша”. Паралелно с изготвянето на плана ще бъде изготвен ГИС модел, въз основа на който ще определим пилотни участъци за прилагане на превантивни и възстановителни дейности. Планира се към всеки участък да бъде приложен индивидуален подход за възстановяване и опазване на съответните горски екосистеми, свързан със спецификата на съответните видове и местообитания, размера и динамиката на нанесените щети, наличието и скоростта на протичане на естествените възобновителни процеси на растителността и др. Предвидените превантивни дейности включват поставяне и обслужване на феромонови капани, залагане на ловни дървета, навременно почистване на сечищата с използване на дробилка за клони и др.
Ключово значение за успеха на проекта ще имат планираните дейности по възстановяване на горите в изсечените участъци. Те са насочени към подпомагане на естественото възобновяване чрез опазване и стимулиране на съществуващия подраст, подбор на подходящи видове за залесяване и използване на посадъчен материал от типични за района видове с местен произход. Целта е максимално запазване на естествения характер и видов състав на горите в ПП “Витоша” посредством осигуряване на различна възрастова структура и видово разнообразие в тях, както и чрез използване на останалите групи незасегната растителност в изсечените участъци. С оглед осигуряването на посадъчен материал, в рамките на проекта включихме създаването на база данни за наличните фиданки в разсадниците около Витоша. Повечето разсадници имат свръх производство на фиданки и изхвърлят голямо количество всяка година (само през 2006 г. държавните разсадници в България са произвели 23 милиона излишни фиданки, повечето от които са били бракувани/унищожени). Предвиденото изграждане на базата данни ще допринесе за оползотворяване на такива фиданки (които разсадниците обикновено са готови да дарят) и осигуряване на безплатен посадъчен материал за залесяванията.
За привличане на общественото внимание се предвижда и разработването на интерактивна интернет страница, предоставяща актуална информация за проблема и неговото значение, предприетите мерки и постигнатите резултати. В допълнение се планира поставянето на информационни табла, издаването на информационни материали и осигуряване на медийно присъствие при изпълнението на ключови дейности от проекта с оглед оказване на обществен натиск за отделяне на повече средства от страна на правителствените институции за решаване на екологични проблеми и устойчиво управление на горите в България.

Направеното до момента
И така, лека-полека, колелото се завъртя и инициативата започна да набира сила. Концепцията бе одобрена от ГЕФ-ПМП и изготвихме пълно проекто-предложение с оглед осигуряване на необходимите финансови ресурси за стартиране на пилотни дейности, покриващи 25 ха от засегнатите гори. Тъй като очакваното финансиране се забави, започнахме да търсим начин да стартираме работата колкото е възможно по-скоро. Покрай подготовка на проекта и необходимостта от осигуряване на съфинансиране, привлякохме още хора и установихме контакти с потенциални партньори. Креато ООД се ангажира да разработи безплатно интернет страницата за проекта, Клуб “Еделвайс” се съгласи да заснеме филм за проблема и въпреки че в началото доста хора подхождаха скептично към идеята за “осиновяване”, се намериха фирми, които поеха ангажимент да финансират дейностите по подготовка на залесяването и доброволци, желаещи да засаждат дръвчета. Първи откликнаха от Горичка ООД, Англо-Американското училище в България също решиха да си осиновят участък, компании с утвърден природозащитен имидж като Одисея-ИН ООД и ЗИГ-ЗАГ Холидейз ЕООД не се поколебаха да се включат, а в последствие и от ТМ Ауто ЕООД изявиха желание да подкрепят инициативата. От своя страна, партньорите ни от ДПП “Витоша”, ДЛ-София и РИОСВ-София поеха ангажимент за осигуряване експертен капацитет, инструменти и фиданки, необходими за залесяването. По този начин успяхме да осигурим средства и партньори за “осиновяване” и залесяване на 35 дка в района на “Момина скала” през пролетта на 2007 г. преди проектът на практика да е стартирал, а интересът продължава да расте...

В заключение
След като се оказа, че държавните институции трудно могат да се справят със собствени сили и средства, доброволната инициатива на група хора е на път да покаже, че има и други начини да се търси решение на сериозен екологичен проблем като изсъхването на горите в един природен парк. Надяваме се, че ангажирането на повече хора, осигуряването на обществена подкрепа, изграждането на междусекторни партньорства и привличането на допълнителни ресурси ще допринесат за устойчивото решаване на проблема.
Направеното до момента е изцяло резултат на доброволна инициатива, работа в свободното време и сериозна доза ентусиазъм, тъй като всички дейности по реализацията на проекта са извършени без целево финансиране. Поставихме началото, оттук нататък всичко зависи от подкрепата, която ще получим, тъй като мащабите и спешността на проблема налагат привличането на допълнителни партньори и ресурси за неговото решаване.
Надяваме се да осигурим необходимото финансиране за реализиране на проекта, надяваме се предвидените дейности да се окажат ефективни, но това тепърва предстои да видим. Неизвестните са много, проблемите също – горската покривка в световен мащаб намалява, процесът на изчезване на видове се ускорява, корояди и болести унищожават горите по целия свят, а поради глобалното затопляне и климатичните промени те ще стават все по-сериозни. Все по-осезаема е нуждата от ангажираност и действие на всички нива за решаването на тези проблеми, тъй като от това зависи бъдещето ни.
И след толкова приказки, не ми остава нищо друго освен да ви поканя да се включите в първите акции за залесяване, които организираме в района на х. Момина скала през уикенда на 2-ри, 4-ти и 5-ти Май. Ако желаете да ни подкрепите по някакъв начин, можете да се свържете с нас или просто елате на Витоша да засадим няколко дръвчета заедно...

Коментирай