Свободно време

На слънце

02.05.2007г. / 13 44ч.
Аз жената
На слънце

На хартия сме много далече от лятото, но заради силното слънце вече вадим кремовете против изгаряне.
Как да получим максимално удоволствие от слънцето без излишна параноя? Ще цитирам един мой много морски приятел, който се присмива ехидничко на плажуващите всяка година:
“Толкова са погълнати от това да се мажат с плажно масло, че пропускат да се изкефят на морето, слънцето и всичко наоколо.” Типичният синдром на туриста. И веднага бързам да кажа, че и аз (колкото и да не ми се иска да си го призная) страдам от същия този параноичен синдром.

Освен високия фактор защита срещу слънце, обикновено слагам и шапка, а може и чадър, ако е удобно. Цялата тази фобия обаче ми е доста неприятна, честно. Това, плюс солидната доза скептицизъм към “разкрасяващата” козметика, която имам напоследък, ме побутнаха да се поразровя сериозно по въпроса. Оказа се, че макар и да звучи крайно, теорията на моя приятел е доста по-близко до истината от рекламите, в които ни съобщават как “единственото, което може да ни спаси от ужасяващите UV лъчи” е мазен и миризлив слой лосион. Открих няколко слънчеви мита, както и ценни трикчета, които не са за подценяване и естествено първо споделям с теб. Ще ти свършат работа на старта на горещия сезон.

Естествена защита

Първо, изгарянето може лесно да бъде избегнато по доста приятен и евтин начин. Най-сигурното: в ударните часове между единайсет и три се скатаваш някъде на хладно и най-вече закрито и релаксираш с една цитронада или джин-фис докато слънцето пече с най-страшната си сила (знай, че дори облаците не могат да го спрат да разрани сериозно кожата ти).
Освен капанчетата, които се надпреварват да те спечелят, я има прекрасната опция с гората – живата сянка е най-добрата защита от вредните UV лъчи.

Ако обаче няма как и се налага в това време да си на открито: носи адекватните дрехи и шапка. Само ще ти кажа, че една обикновена Т-шъртка се равнява на защитен фактор 7, а 20% от другите материи стигат над фактор 20. Не е зле, а дори е доста фешън, да се носиш и с чадърче и ветрило.

Добрата новина (която е от преди две години и вече не е новина) – озоновите нива в атмосферата се стабилизират и дори леко се покачват след годините на “озонова деградация”. Именно озоновият пласт абсорбира най-опасните UV лъчи и ни предпазва от ракови заболявания, генетични отклонения и изгаряния (предполагаемият ефект от прекия контакт с тези лъчи).

Лосионите против изгаряне

Ако все пак си решил да ползваш лосиони против слънце, съветът ми е: ползвай ги внимателно. Трябва да знаеш, че често създават илюзорно чувство за сигурност и с тях стоим на слънце много по-дълго от безопасното.
С пласт крем на раменете не ни плашат дори и непоносимите и рискови часове. А и малко са тези, които повтарят процедурата с мазането след първия ритуал (както препоръчват докторите). Всичко това означава на практика, че факторът за слънцезащита е подвеждащ.

Химиите, които на практика осигуряват защитата от вредните UV-лъчи обикновено възпаляват кожата, а възпалената кожа е много по-склонна към увреждания от слънцето. Последните изследвания предполагат, че някои от тези химикали са изкуствени естрогени (основният женски хормон), които остават в тялото и в природата. Това може да доведе до хормонални отклонения, а и до рак на гърдата и на яйчниците.

Употребата на високите защитни фактори е презастраховката, която обаче има следната причинно-следствена връзка: колкото по-висок е факторът, толкова повече химия има в кремчето. Ако се използва правилно, лосионът ще те защити от изгаряне, но се оказва, че защитата от ракови заболявания не е пряко доказана.

В същото време, на тялото ни е необходим витамин D, а около 75 – 90% се произвежда, когато кожата ни е изложена на UVB лъчи. Употребата на защитните кремове драстично намалява този процес. В комбинация със заседналия ни “офисен” начин на живот, прави витамин D-недостатъчност, което води след себе си рахита, остеопорозата и прочие гадости. Това повишава като цяло и риска от някои ракови заболявания.

Алтернативата

Според анализа и класацията на марките на Ethical Consumer, битката за защитните лосиони пак е спечелена от био-продуктите. Ако имаш възможност се снабди с Dr. Hauschka, Urtekram, Weleda (това е топ три в класацията, т. е. най-доброто, което можеш да направиш за себе си и за тялото си). След тях са и Green People и Lavera. Накрая на списъка са Nivea, Piz Bruin, Body Shop и Ambre Solaire.

Материалът е от Gorichka.bg

Коментирай
Свободно време