Цветя

Пролетно орязване на листата

03.05.2007г. / 09 25ч.
Вергиния Генова
Пролетно орязване на листата

След като през март и април сме се радвали на красивите цветове на луковичните цветя: кокичета, зюмбюли, нарциси и лалета, но те са прецъфтели идва моментът, когато трябва да орежем листната маса.

Когато и последното цветче е увехнало е добре да изрежем стъблата и листата, за да може през следващата година да се радваме на още по-големи и красиви цветове.

Ако не го правим, цветята от година на година ще са с все по-малки цветове и накрая ще се изродят, а така им даваме възможност да си починат повече и да съберат сила за следващия цъфтеж.

Орязването на листната маса е лесно и приятно с градинска ножица. Единственото, за което трябва да внимаваме е да режем внимателно, без да дърпаме цветята, за да не ги изскубнем заедно с луковиците.

Ако ги садим по цветове и по вид, е добре да си отбележим и да запомним къде какви луковички сме засадили, за да можем на следващата година отново да формираме цветните лехи по желания от нас начин.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Valao ( преди 11 години )
А кога се режат? специално за кокичетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ан ( преди 11 години )
По правило трябва да извадите луковиците и да ги съхраните до следващото засаждане, но повечето хора в България оставят луковици на кокичета, зюмбюли, лалета и прочие цветя в земята - нищо не им става.Проблемът е, ако някое попово прасе ви отнесе любимата луковица зюмбюл и на следващата година той цъфне на 10 метра разстояние. По-лошо е разбира се, ако го изяде и повреди и не го откриете.Затова по-ценните луковици може да ги изваждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Toni ( преди 11 години )
Здравейте бих искала да ви попитам дали се вадят луковиците след подрязването на лисната маса или си остават в земята до следващата година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар