Майчинство

За детето и играчките

07.04.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
За детето и играчките

Детската стая е добре да се подреди още преди да се е родило бебето. Освен жизненоважното, скрин за повиване и подреждане на дрешките, още от самото начало е добре да се обмисли къде ще е къта за игра. Рафтове или шкаф с полици – ще решите вие. Те са необходими за подреждане на различните едри играчки, които ще получи вашето дете, но няма веднага да играе с тях. Подредените играчки ще са първите учители за ред и дисциплина на Вашето дете.

За дребните играчки е добре да има пластмасов или плетен кош, облечен отвътре с плат, за да не нарани нежната кожа на пръстчетата на детето – лесно ще се побере в леглото и детето дълго ще се забавлява само с меките играчки.

Вашето бебе расте неусетно. През първия месец то само спи. Постепенно периодът на бодърстване се увеличава, погледът му се избистря и започва да следи с поглед музикалната играчка над главата си. Сега се предлагат чудесни красиви и разнообразни такива. Добре е, всичко което се купува и подарява да се измива преди да се даде в ръцете на детето. Подарените плюшени играчки е добре да се подредят на рафт в къта за игра, защото те ще станат любими играчки в по-късен етап от развитието и израстването на Вашето бебе.

Когато детето започне да сяда, е добре да бъде обградено със специално ушити за него възглавници, а в крачетата му да се слагат различни по вид и непременно в ярки цветове меки – гумени играчки и леки пластмасови дрънкалки, низанки. Сега магазините предлагат най-различни красиви играчки. Те лесно се поддържат чисти, а и детето лесно може да ги обхваща с малката си ръчичка и да ги гризе за търкане на венците.

Сега на пазара има много и различно мелодирани т. н. музикални играчки, които трябва да заемат своето място над леглото на стената, за да е удобно на мама да ги пуска в леглото близо до детето за да го приспиват. Всички деца обичат музиката, а това е само началото на тяхното музикално възпитание.

Добре е от тази ранна възраст – 4 – 6 месеца на детето да се предоставят и меки /пластмасови/ книжки с ярки илюстрации. Показвайки всяка картинка, мама обяснява какво е нарисувано, наподобява звуците, които издава съответното животно /Бау-бау, мяу, па-па, му-му и т. н./. Разказва каква красива картина е нарисувана, за цветята, за слънцето и така постепенно мама въвежда детето си в чудния свят на книгите. Сега на пазара излизат все нови и нови, красиво оформени книжки с твърди страници, подходящи за разглеждане от малкото дете. Ярките картинки привличат децата. Мама показва зайко, мечо, катеричка – рунтавелка и др. И детето се научава да слуша кой какво прави и защо. Напоследък има книжки с текстове на детски песнички и ако мама или баба ги знаят е добре да ги запяват, показвайки съответното животно или герой с играчка. Малкото дете с удоволствие слуша, а ако има и придружаващи движения на ръцете, то постепенно започва да подражава на възрастния. Няма дете, което да не обича песничките и движенията за тях.

Постепенно детските предпочитания се пренасочват от меките гумени играчки към различните по вид возила. Когато избирате такава играчка за детето си знайте, че колкото е по-малко детето, толкова по-голяма трябва да е играчката. Освен пластмасовите возила е добре детето да играе и с дървени. Те са боядисани с екологични бои, а и нараняването с тях е по-леко.

Особен интерес към 10-12 месец предизвикват т. н. НИЗАНКИ. Обикновено на една ос се нанизват различни по диаметър кръгчета, а най-отгоре има или глава на животно, или т. н. “калпаче”. Възрастният е пак до детето си. Той разглобява низанката и насърчава детето в началото само да нанизва и разбира се поощрява усилията и постиженията на малкия.

Когато детето е само на няколко месеца, ИГРАТА на детето е МАНИПУЛАТИВНА. Детето я върти в ръчичките си, разглежда я от всички страни, мести я в различни положения, стиска я между ръцете си. Именно поради тези движения първите играчки на детето трябва да са меки – пластмасови, гумени, ярко оцветени и разнообразни по вид. Когато детето навърши 1 годинка, идва ред на плюшените играчки. Мечо, Зайко, магаренцето Йори стават неразделни другарчета на Вашето дете и съответно също обекти на Вашето възпитание, защото ВИНАГИ Вашето дете правилно си “мие ръцете”, нанизва правилно “низанката”, а Мечо, Зайко и др. Животни не могат или не го правят правилно. Неусетно различните животни стават Ваши помощници при възпитаване на различните навици на Вашето дете.

Постепенно те стават любими участници в различните игри и детето изживява пълноценно радостта от тяхното присъствие и желанието да прави всичко все по-добре от “ГЕРОЯ”, повишава неговата увереност в собствените сили и възможности и повишава самочувствието на детето.

И тук важна роля играе РОДИТЕЛЯТ, който показва как се играе с всяка играчка, строи заедно с детето си гараж за малката и голяма кола, храни и разхожда Зайко и т. н. Личният пример за взаимоотношение между дете и играчка дава най-вече РОДИТЕЛЯТ.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
силвия ( преди 11 години )
игрячки за момчи скъпи дядо коледа за моят братовчет криси искам коли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар