Ботев Супермен ли е?

02.06.2007г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Ботев Супермен ли е?


– Мамо, кой е Ботев?
– Ботев е герой. Борил се е за свободата на България.
– Значи е имал меч като на джедайте – ихааа.
– Не е имал точно такъв меч, носел е сабя.
– А тя светела ли е?
– Не, не е светела, но очите му са светели от желание да види родината си свободна. Вярата в свободата и силата са били с него. Той е организирал своите приятели и преоблечени като градинари са се качили на кораба “Радецки”, който плавал по Дунава. Казали са на капитана, че трябва да им спре на българския бряг, защото няма нищо по-важно от това те да се притекат на помощ на своите поробени братя. Те са били единни и са искали с цялото си сърце да видят своите майки, жени и деца свободни.
– Ахааа, разбирам, те са били като мускетарите – Един за всички, всички за един. А Ботев обичал ли е цветята, та се е преоблякъл като градинар?
– Да, обичал е цветята и е писал много силни стихове.
– Яки ли?
– Много яки. В едно свое стихотворение той пише, че неговата най-голяма мечта е да се прибере в къщи, майка му да го прегърне, либето му да го целуне и тогава да се накичат с цветя и всички заедно да празнуват. Сигурно, ако е успял да извоюва свободата на България и е постигнел своята мечта – хората да не бъдат роби на никого и да живеят щастливо, той е щял да стане градинар. Защото свободата е красива и примамлива като уханна цветна градина.
– Защо не е успял да сбъдне мечтата си! Нали е бил герой?
– Убили са го.
– Но, нали героите не умират? Виж! Ботев прилича много на Супермен от моята книжка. Само дето има брада. Нали Супермен също се притичва на помощ на хората и ги спасява, но колкото и страшно да е, той не умира. Супермен е герой, а щом и Ботев е герой и той не трябва да умира. Иначе кой ще спасява българите – нали той е бил българският супермен?
– Да, бил е и още е. Той е учил хората, че знанието е много важно. И само хората, които имат възможност да се развиват и да мислят, могат да поискат да бъдат свободни. Той е страдал като е гледал как неговите братя и сестри са били бити, унижавани и ограбвани всеки ден, затова постоянно им е говорел как трябва да се противопоставят на лошите, да въстанат и да извоюват сами свободата си.
– Ами след като той е умрял, те как са се освободили?
– Ботев е посял в сърцата им желанието за свобода и така неговия дух е продължил да живее в тях.
Той има едно хубаво стихотворение, в което се казва: “Жив е той, жив е!” И той наистина живее в духа на честните и свободните хора. Той не умира!
– Също като Супермен. Това анимационно филмче заради Ботев ли е направено, мамо?
– Може би да. Заради желанието на хората винаги да побеждава доброто.
– Значи когато аз съм честен и добър в мен живее духа на Ботев?
– Да, свободните хора са смели хора. – Виждаш ли тези деца, които вървят в редичка с ранички на гръб. Те тръгват на поход по стъпките на Ботев до връх Вола.
– Искам и аз.
– Когато можеш да носиш и ти раница, ще тръгнеш. Всеки трябва да извърви пътя на Ботев до безсмъртието, защото само тогава в България ще живеят истински българи, които вярват в честта, доброто и справедливостта.
– Прочети ми от книжката на Ботев, моля те.
– Ще ти прочета, но да знаеш, че тя истински се разбира, когато се научиш сам да четеш, защото знанието ни дава криле да полетим към свободата.
– Затова ли Супермен лети?
– Мда, защото само когато си свободен, можеш да бъдеш и добър към другите. Когато погледнеш хората в очите, можеш да видиш дали блестят с Ботевския пламък и неговата вяра. По огъня в очите се познават свободните хора.
– Мамо, нали и моите очи светят? Значи и аз съм герой и без костюма на Супермен. Нали мамо?
– Да, ти си моят герой!

Коментирай