Продукти:
500 г грозде
150 г брашно
75 г краве масло
75 г пудра захар
2 жълтъка
щипка сол
За крема:
30 г брашно
500 мл прясно мляко
100 г захар
2 жълтъка
1 с. л. ром или ликьор
Приготвяне:
Брашното се размесва добре със захарта, солта и маслото на парченца, като се търка между дланите. Бързо се прибавят жълтъците и тестото се прави на топка. Оставя се да престои 1 час на студено.
Готовото тесто се разточва на дебелина 0, 5 см, като се прави бордюрче. В средата се прави дупка, в която се поставя навит на тръбичка станиол, за да се отдели парата.
Пече се 20 мин., след което се оставя да изстине.
Кремът се приготвя от посочените продукти, като накрая на варенето му се прибавя ром или ликьор. След като изстине, с него се намазва тортената кора, а върху крема се нарежда гроздето.
Тази торта е много вкусна и ефектна.