Продукти:
250 г ягоди,
сокът и кората на един портокал,
125 г захар,
0, 500 л течна сметана
портокалов или вишнев ликьор на вкус.
За украса: ягоди, киви
Приготовление на парфето:
Измийте и нарежете на неголеми парчета ягодите. В малка тенджерка смесете нарязаните ягоди, сокът и кората на портокала, 50 г захар и варете на слаб огън в продължение на 3-5 минути. Пасирайте сместа и я оставете в хладилника да изстине. Разбийте каймака и го добавете в изстиналата смес заедно с ликьора. Изсипете получената смес във форма, в която предварително сте поставили пергамент, и я оставете в камерата, за да се стегне. Нарежете парфето на парчета, сложете парчетата в отделни чинийки. Украсете парфето с нарязаните на парчета ягоди, резенчета киви.
Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня"