Свободно време

История на кафето

30.07.2007г. / 09 56ч.
Аз жената
История на кафето

Сагата на кафето започва от Африка на територията на днешна Етиопия около преди повече от хилядолетие. Факт е, според легендата, че пастирчето на име Калди си вършело съвестно работата, но забелязал, че овцете му се държат странно, когато пасат край едно определено място с ниски храсти. В деликатния му мозък се пробудила мисълта, че енергичността и бодростта на овцете се дължат на точно тези храсти.

Първоначалната предпазливост на Калди му казвала, че ако пробва от храста, то действието му ще бъде равносилно на това, да си надене меден нагръдник, да се качи на най-високото възвишение по време на гръмотевична буря и да крещи: Боговете са кретени (тогавашното общество е било много религиозно). Все пак, когато надмогнал страха си и решил да опита от плодовете на растението, те го дарили ако не със суперсили, то поне с повечко енергия за предстоящото хоро. Селцето все пак било малко и новините се разраствали бързо като пожар, затова не отнело много време, когато всички играели хора по цял ден (вместо да работят, не ги е срам).

Все пак историята е само легенда, предавана вербално, затова не е много достоверна (в качеството си на легенда, разбира се). Затова и ще премина към съществената част – монасите, живущи в близките околности,.записали първите сведения за чудотворния храст. Освен това те вече се научили да му варят плодовете, след което да пият остатъчната течност, която пък ги дарявала с невиждана до тогава бодрост (изразходвана предимно за сън и писане на религиозни текстове в седнало положение).

За едно кафе време все ще намерим

Следва продължение

Коментирай