Здраве и красота

Модерните “басни” за отслабването

16.06.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Модерните “басни” за отслабването

Предлагаме на вашето внимание разпространени и не дотам верни твърдения, свързани с отслабването.

  • Само 100 калории дневно ще доведат до 5 килограма наднормено тегло за една година.
    Невярно! Всеки, който сам направи сметката, ще осъзнае, че това е заблуждение. 100 калории повече дневно, правят за цялата година 365x100 = 356 500 калории. За 40 години това прави 40x36 500 = 1 460 000 калории. Ако предположим, че за килограм мастна тъкан са необходими 7000 калории, би трябвало да се получи едно нарастване на теглото с 1 460 000 : 700 = 208 кг. Нито един човек не може да напълнее повече от 200 кг, въпреки че много хора изяждат по 100 калории повече дневно. На какво се дължи заблуждението? При добавена енергия от 100 калории дневно, е естествено теглото първоначално да се покачи, защото се натрупва тлъстина. В същото време обаче, се изгражда и мускулна маса. При това човек трябва да "носи" и да се движи с повече тегло. Това увеличава необходимата енергия. Когато направим сметката, взимайки предвид този факт, теглото ще се стабилизира на 2.7 кг повече за година, ако се ядат 100 излишни калории дневно.
  • Вината за наднорменото тегло се крие в самите нас.
    Невярно! Нито един човек не може да се принуди да надебелее като всеки път яде повече. Хората се различават по своите калорийни нужди и начина по който изразходват енергия. Голяма роля играят и наследствените предразположения. Това е доказано от научните изследвания върху близнаци. Така например, два еднакво големи и еднакво тежки индивида, които са погълнали точно по 2000 калории, могат да имат съвсем различни движения в теглото. Единият ще напълнее, а другият ще отслабне. Въпреки това наднорменото тегло не е някакво неизбежно предопределение, защото всеки човек трябва съобразявайки се със своите предразположения, да изгради един правилен режим на хранене. За "наднормените" хора може да се каже, че те трябва да ядат малко (най-вече – малко мазнини) и да се движат активно, за да предотвратят своята склонност към надебеляване
  • Млякото е полезно само за телетата.
    Невярно! Това е едно модерно твърдение, което се налага от много автори на бестселъри по света. Неговата обосновка, че азиатците не пият мляко и затова никога не развиват Остеопороза, е по начало вярна, но не може да се използва като аргумент. Азиатците имат непоносимост към млякото (те не могат да храносмилат млечната захар), но чрез силните слънчеви излъчвания, те натрупват в кожата си много витамин D. Заедно с това те добиват калций от многото листни зеленчуци, които ядат. Хората в "тъмната" Европа пият мляко (така е определила еволюцията). Те имат нужда от калция, съдържащ се в млякото и млечните продукти, защото имат по-малко витамин D и ядат по-малко листни зеленчуци.
  • Всяка калория е една калория.
    Това е вярно за физиците, тъй като калорията е мерна единица за енергия. Това обаче не е вярно за хората, които ядат!
    Човешкото тяло реагира на мастните калории по различен начин в сравнение с белтъчните, алкохолните или въглехидратните калории. Енергията от тези четири различни източника бива изразходвана в определен ред. Тялото използва най-напред алкохолните калории, след това въглехидратните калории, белтъчните калории, и едва тогава, ако все още е необходима енергия, идва ред на мастните калории. Алкохолът и въглехидратите са източници на енергия, необходими за поддържане на живота, докато мазнините са по-скоро енергиен резерв, който се събира за "трудни времена". Белтъчините се използват повече за изграждане на клетките и не толкова като енергия за изразходване.
  • Целулозата е излишно тегло.
    Невярно! Целулозата се състои от несмилаеми растителни нишки, които допринасят за по-доброто засищане и за по-бързото преминаване на храната през червата. Така една консумация от повече от 30 грама целулоза нормализира чревната дейност и контролира храносмилането. Целулозата се съдържа предимно в зърнените продукти и зеленчуците.
  • Гладуването води до отслабване.
    Невярно! Гладуването води до отслабване, защото, когато човек иска да намали мазнините, той яде само наполовина, обезводнява се и в резултат започват да се разграждат най-напред мускулите. Разбира се, тлъстините също ще се стопят, но само в едно незначително количество. Гладът не може да бъде понасян дълго. При увеличаване на яденето, мускулната тъкан отново ще се изгради, а водата ще се акумулира. Теглото ще продължи да се покачва. Този процес, който се усилва в резултат на лечебното гладуване се нарича "Йо-йо ефект".
  • Наднорменото тегло е проблем на храненето.
    Невярно! Наднорменото тегло е всъщност един проблем, предоставен от липсата на движение. Ако всички хора губеха по 4000 калории дневно чрез усилен физически труд, те биха могли да ядат каквото си поискат, без да се тревожат за теглото си. Наднорменото тегло се превръща в проблем на храненето преди всичко поради липсата на движение.
  • Диетите водят до отслабване.
    Невярно! Така наречените диети за отслабване са предимно радикални "ударни" или гладни диети с едностранчив избор на храна (Оризови диети, Месни диети) или с едностранно отношение към хранителните вещества (белтъчни или мастни). Всички те работят на един и същ принцип – намаляват калорийния обмен. По този начин организмът се обезводнява и телесните белтъчини се разграждат. На кантара се наблюдава загуба на тегло, която обаче само в незначително количество се дължи на разтопени телесни мазнини. Поради едностранчивостта на диетите, те се нарушават сравнително бързо, най-вече защото незначителните количества храна не засищат добре. Поради това много хора вярват, че диетите "всъщност действат", и че самите те са си виновни, защото са нарушили диетата. Впоследствие те търсят някоя нова диета, на която могат да издържат по-дълго. Един истински затворен кръг!
  • Захарта води до напълняване.
    Невярно! Захарта се числи към въглехидратите, и самата тя е, така да се каже, "чист въглехидрат". В условия на нормално хранене, човешкият организъм не превръща въглехидратите в телесна мазнина, а ги изгаря. Когато в продължение на дни човек консумира повече от 500 грама въглехидрати дневно (например 500 грама захар), ще се получи напълняване, защото тогава част от въглехидратите ще се превърнат в мазнини. И все пак внимание! Когато организмът се нуждае от енергия и въглехидратите изгорят, мазнините няма да направят същото. Също така когато човек яде много въглехидрати и много мазнини, той ще напълнее, защото неизгорените мазнини ще се акумулират в мастните клетки.

Из "Правилни и погрешни заключения при диагностиката и лечението на Адипоза",
проф. д-р на науките Фолкер Пудел, д-р м. н. Клаус-Дитер Косов

Коментирай
Свободно време