Семейство

Осем правила как да бъдем добри родители

24.06.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Осем правила как да бъдем добри родители

Как да възпитаваме щастливи и уверени в себе си деца. Ето няколко професионални съвета от психолозите.

1. Общувайте по-често с децата си
Чувствайте се “на една вълна” с децата си, дори за малки и незначителни събития, така ще се чувствате и добри родители. Децата растат бързо, а това значи, че винаги трябва да сте внимателни и да следите промените, които се извършват с тях.
Слушайте детето си, разговаряйте с него като с възрастен – това са важни неща. Не забравяйте да го похвалите, когато казва например “моля” или “благодаря” или да пресечете грубости и капризи. Общуването не може да е непрестанно, но за детето е важно да знае, че има кога да общува с вас и това време е достатъчно. Бъдете внимателни и търпеливи слушатели, за да ви се доверява детето ви и за в бъдеще.

2. Бъдете последователни
Децата обичат предсказуемостта. Режимът, установените “граници” в бита му дават усещане за ред и безопасност в обкръжаващия свят. Правилата помагат да се избягват конфликти и наказания. Когато има причина – наказвайте, но винаги давайте обяснение защо.

3. При всяка възможност проявявайте своята любов
Емоционалната откритост във възпитанието е много важна. Когато детето знае, че мама и татко го обичат, то чувства сигурност. Старайте се често да говорите позитивно и одобрително. Детето ще разбере, че цените доброто поведение и когато се сърдите – има защо. Помнете: вашето постоянно “не” и “не може” предизвиква отрицателни реакции и стрес.

4. Бъдете гъвкави
Много родители постоянно се колебаят между необходимостта да следват установените правила и желанието да отстъпят пред детето, да го зарадват и поглезят. Проявявайте гъвкавост: помнете, че всяко правило има изключения. Обезателно обяснете на детето защо променяте решението си. Така ще го научите да е също гъвкаво при взимане на решения. В бъдеще това ще му помогне да се приспособява към промените, без да губи уважение към правилата.

5. Бъдете информирани
Добрите родители инстинктивно намират правилните решения. А за това е важно да бъдат информирани за възможностите и способностите на всяка възраст.
Неинформираните родители почти винаги не оценяват правилно своето дете, често са разочаровани. За щастие днес съществува голям обем литература по темата, а също и Интернет!

6. Давайте си почивка
Грижата за децата отнема много физически и душевни сили. А за детето ви и за вас не е добре да ви вижда унили или уморени. Отделете време за себе си, давайте си почивка. Вашите роднини също биха се радвали да са с децата ви за няколко часа – време, което можете да отделите за вас.
Ако нямате възможност, а сте уморени, просто си кажете – “Сега имам нужда от 15 минути почивка”. Бъдете уверени и малкото ще ви разбере!

7. Съхранете увереността в себе си
Ако се придържате към тези правила, скоро ще усетите позитивни резултати. Ще се почувствате като добър родител. А детето ви ще е уверено: мама и татко знаят как да направят нещата по-добре!

8. Учете се от грешките си
“Веднъж ударих сина си, – спомня си една майка, – и веднага се извиних. Мисля тогава той ми прости. Но и днес, когато той е на 6 години, ме е срам от тази ми постъпка”.
На всички ни се случва от време на време да се срамуваме от себе си. Но когато сме мъдри, ще поискаме прошка и ще се постараем друг път да не повтаряме грешките си.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Здравейте! Искам да попитам как да науча сина ми, който е на 1г и 4 месеца да не пипа на разни места, които са опасни. Опитвала съм с викане, с пляскане по ръцете, но не става. Той в повечето случай не ми обръща внимание и продължава да си прави бели. Няколко пъти вкючи котлоните на печката и слава богу не се запалихме. Казвам му не там, не пипай там, там ще се изгориш но никакъв резултат. Викам, карам се но не става. Как да подходя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
един ( преди 11 години )
Помислете за това, че нашите деца са бъдещи мъже и жени. Те имат сексуалност и сексуални емоции, които трябва да уважаваме. Мисля, че родителите сме длъжни да възпитаваме децата си и в това отношение като им покажем, че сексуалността е част от човека, но възпитаният човек не я демонстрира арогантно и агресивно пред другите, а в общоприемливи за обществото рамки. Боя се, че е възможно момчето на shopito да има проблеми в поведението, които по-скоро да са израз на проблеми на майка му в приемането на сексуалността. Но това е само един евентуален сценарий, може пък детето да има добри компенсаторни механизми и да не се афишира такава проява. Shopito, не се обвинявайте прекалено, действали сте така, както чувствата ви в момента са ви карали да действате. Важно е след като отмине бурята да си дадете сметка защо постъпихте така и какви ще са последиците и какво да направите тези последици да не са негативни за детето ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Vania ( преди 11 години )
Za komentara na shopito.Mislq 4e ne e bilo nujno d ago nabiete.Moq sin behe i po malak kato go vidqh.Vuobhte ne se stresnah naprotiv .Rehix d amu obesnq za tova onova .Kazah mu 4e ima vreme za vsi4ko ,4e oshte negi razbira tezi neshta,no shte doide vreme i shte gi razbere /Nai-vajno e da s eobesniava na decata .Vsi4ko hubavo vi jelaq...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Teodora ( преди 11 години )
Здравейте, shopito!съжалявам, ако постът ми ви се стори малко "строг". Ако до сега не сте разбрала, половото съзряване при децата започва много по-рано от 7г.възраст. Струва ми се, че доста отдавна би трябвало да сте прочела за това в книгите и да сте запозната как да реагирате в подобни ситуации - Защо мислите децата обичат да си играят на чичо Доктор? защото тази игра им позволява да "изследват" телата си. Ужасявам се от родители, които не знаят как да комуникират с децата си. Преди да ударите детето си или да му се развикате помислете дали това е правилният начин за реакция. Не си ли задавате въпроса, че по този начин може да травмирате неговата сексуалност. Научете го на сексуална култура, но преди всичко образовайте себе си!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
reni ( преди 11 години )
do shopito:mili4ka trogna me tvoiata istoria i re6ih da ti otgovoria s dva reda.Misliq 4e na parvo miasto triabva da e razgovora s deteto vinagi kogato moia sin sgafi mu se sardiq i ne mu govoria i toi razbira gre6kata si izviniqva mi se (vapreki 4e e edva na 3godini i 5meseca)i sled tova siadame da govorim i as mu obiasniavam kade e sgre6il i kakvo triabvada napravi za da ne se povtori situaciqta.Naistina triabva mnogo razgovori i razbira se tarpeni za6toto te vse pak sa deca i vse o6te nemisliqt kato nas.Sigurna sam 4e tvoq sin kato porasne 6te razbere tvoite dumi,no misliq 4e sega triabva da go gleda6 ot po blizko za da razbere6 dali razgovorite ti s nego sa mu povliali.Uspeh!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Янка Петрова ( преди 11 години )
Аз сгреших с моя по малък син.Три години беше при баща си. И тези три години оказоха голямо влияние в неговия живот.Отгледах го.Ожени се. Има и момиче.Това е моята внучка.Аз си ги обичaм всичките.Стоя настрана за да не пречa.Ako те ме потърсят за нещо с което мога да помогна аз съм все още на земята...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 11 rate down comment
shopito ( преди 11 години )
zdr.izkam da spodelq ne6to s vas i ako moje da mi dadete dobar savet kakvo da pravq .dnes svarix sina mi da se zzadobolqva sam .a toi e edva na 7 god i mislq 4e tova na negovata vazrast ne e redno.izpadnax v ujas i dosta go nabix .kato se pouspokoix mu obqsnix 4e ima vreme da gi pravi tezi i drugi ne6ta kato mu doide vremeto t.e.kato stane pone 7-8 klas.no mnogo se ujasix ,i ne mislq 4e tezi ne6ta trqbva da se spodelqt i da se obmenq informaciq ot dr kak da se postapi v takiva situacii,4e da se izbegne povtorenie.molq za savet .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар