Семейство

Водата – богатството, което не ценим

24.08.2007г. / 12 34ч.
Вергиния Генова
Водата – богатството, което не ценим

България е страна с много водоеми и доскоро умерения климат я превръщаше в едно наистина райско кътче на Земята. Но вследствие на глобалното затопляне и неправомерното използване на питейна вода за промишлени нужди, водните запаси рязко намаляват. Преди няколко месеца дъждът щеше да удави половината България и тогава масово се изпускаха язовири, явно повече, отколкото е необходимо, тъй като не бивалите досега температури от порядъка на 40-45 градуса пресушиха кранчетата на много домове и от едната крайност преминахме в друга. Много села и градове са на воден режим, особено тежко е положението в запустелите села, където за броя жители се сещат само по избори. Дали се прави статистика как от избори на избори избирателната активност намалява там не защото хората не искат да си получават социалните помощи, а защото просто тихо и безмълвно си отиват – на Небето. Младите, съвсем основателно, отдавна с гръм и трясък са мигрирали или имигрирали.
Но за съжаление средните и големите градове също са атакувани от сушата и вода просто няма и тепърва някои научават какво значи воден режим.

Добре е поне, че България е богата и на минерални извори и бизнесът с тази вода процъфтява. Може би това е и причината, последните години, въпреки проектите за градски чешмички, просто те да не пускат вода. Е, гражданите биха се радвали и на безплатна бира, но така или иначе от повечето градски чешмички нищо не тече. Но затова пък на всеки ъгъл се продава минерална вода, а цената и е според търсенето. Няма спор, че търсенето е голямо. Лекарите препоръчват в жегите в никакъв случай да не оставяме организма ни да се обезводни. За целта трябва да поемаме вода поне по 2-3 литра на ден.

Положението и на бездомните кучета никак не е розово и затова отново са виновни хората, че не се грижат за фауната около тях. Често може да видите бездомно куче, което жално е изплезило език до някоя чешмичка с надежда някой да му даде малко вода. За това обикновено се сещат по-възрастните жени, явно колкото повече си преживял и колкото по-тежко си живял, толкова по-състрадателен ставаш.
Тазгодишната суша, ако не друго е много звънка аларма, че правителство и общество трябва да се замислят за увеличаването на водните ресурси в изкуствените водоеми, както и за правилното изразходване на това така ценно богатство. Човек без храна може да издържи повече от 40 дни, но колко дни би могъл без вода при температури над 40 градуса?
Когато го назубряме от учебниците по биология е просто цифра, когато четем в пресата за засушаване, пожари и воден режим е само статистика, но когато на нас ни се случи е вече трагедия.
Дано не дойде времето да разберем колко дълго можем без вода от личен опит.

Вижте фотопоглед

Коментирай
Свободно време