Майчинство

Да започнем правилно кърменето

29.08.2007г. / 12 18ч.
Аз жената
Да започнем правилно кърменето

Кърменето е естественото продължение на бременността и раждането както за вас, така и за вашето бебе. Първите дни са изпълнени с много радости, но и много въпроси.

Първият проблем с който се сблъсквате, е позата на бебето. За да не се нараняват зърната ви при сученето, вземете бебето, като внимавате главичката му да е в свивката на ръката ви, а тялото му да е изцяло обърнато към вас, така че двамата да сте корем до корем. След като това условие е изпълнено, за да преминете към кърменето, потъркайте устните му със зърното и го изчакайте да отвори широко уста. Тогава го привлечете към гърдата. Ако всичко е нормално, брадичката на бебето първа докосва гърдата и устните му са извърнати навън.

Не трябва да усещате болка при кърменето. Ако ви боли за повече от няколко секунди, махнете бебето нежно от гърдата, като притиснете ъгълчето на устните му с пръст, след което отново му я подайте.

Вторият проблем е, ако зърната ви са разранени и ви болят, или чувате цъкащ звук при сученето. В такъв случай може да направите няколко неща: Като за начало – потърсете помощ, за да подобрите поставянето на бебето на гърдата. Размажете преди и след кърмене по няколко капки кърма върху зърното за омекотяване и по-лесно зарастване на раничките. Оставете ги да съхнат на въздух и нека бъдат колкото е възможно повече време открити. В никакъв случай не ги мийте със сапун и не използвайте кремове, които трябва да се отмиват преди кърмене.

Третият проблем, който може да срещнете, е ако смятате, че кърмата ви не е достатъчно. Тогава най-добре би било да потърсите помощ при педиатър, акушерка или консултант по кърмене. Разбира се, това не пречи да предприемете и тези мерки едновременно:

  • Кърмете често – поне на всеки 2 часа през деня и на 3 часа нощем, като предлагате и двете гърди на всяко хранене.
  • Ако по-честото кърмене е невъзможно, използвайте изцеждане през такива интервали за стимулиране на гърдите.
  • Уверете се, че бебето суче ефективно на гърдата.
  • Не предлагайте на бебето биберон-залъгалка, нека цялото сучене, от което има нужда, да бъде на гърдата.
  • Грижете се да поемате достатъчно храна и течности, но без да се насилвате.
Четвъртият проблем, който е възможно да имате, особено ако това е първото ви дете, е да се чудите дали бебето суче нормално и ефективно. Ето няколко признака, по които да се ориентирате: бебето е обхванало добре голяма част от ареолата и вие не усещате болка от сученето му. Бебето суче ритмично и дълбоко след първите няколко всмуквания. В случай, че чувате ясно преглъщането на бебето и специфичното боцкане или стягане в гърдите при слизането на млякото, значи няма нищо опасно. А ако гърдите ви се чувстват омекнали след сучене и бебето заспива на гърдата, спокойно и доволно след сученето, тогава всичко е наред и няма причина да се тревожите.

Прочетете още:

Хранене на кърмачето
Младите майки имат проблем с кърменето
Хранене на кърмачката
Какво трябва да знаем за кърменето
Защо да кърмим?

Коментирай