Меню

Царската туршия на баба

20 септември 2007 | 13:03 | Аз жената
3 от 51 гласа
Добави в любими
Обожавам бабината туршия. Купувала съм си готова от магазина, но няма нищо общо. Вкусът е много по-друг, с една дума – ужасна, а и домашното си е домашно. А и така цялото семейство се забавляваме и до

Продукти
Приготвяне

Всичко се нарязва и се обърква с 1 чаена чаша сол, 2 чаени чаши захар. Стоят една нощ, след това се изцежда сокът и се прибавят 1, 5 литра оцет, 1 чаша олио, дафинов лист и черен пипер. Всичко това, тази смес, се сварява и след като изстине се заливат чушките и зелето, които се нареждат предварително в буркана, запечатват се бурканите и се стерилизират малко.
Пробвайте тази туршия, моята баба я знае от своите баби, а всички знаем как хубаво са умеели да готвят те. Наистина е превъзходна и изчакайте малко да отлежи, не правете като нас, да изяждате всичко на втората седмица. :)

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
баба ( преди 6 години )
Това е оригиналната рецепта за царска туршия. Всички други туршии, които се наричат царски са някакви измисляци. Аз не я стерилизирам, а слагам натриев бензоат в маринатата. Правя туршията от различни зеленчуци-разноцветни камби, карфиол, моркови, целина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Pepa Dimitrova ( преди 7 години )
Колко килограма камби, карфиол и т.н. Тази марината след като е дадена в точно количество, за колко кг зеленчук е?! Хубава работа, ама на половина... Или допълнете рецептата или я изтрийте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
KATQ-SLIVEN HARESVAM ( преди 7 години )
AZ RAZBRAH KUKVO IZKA DA KAJE;- SLAGA GAMBI -CHERVENI I ZELENI,MORKOVI,CVETNO ZELE,KERVIZ I OBIKNOVENO ZELENCE PRIBAVQ VSICHKO, SOLTA,ZAHARTA,CHERNIQ PIPER,BAHAR,DAFINOV LIST OCETA, OMESVA GO I PRESTOQVA CQLA VECHER POKRITO S TWL DA NE SE NAPRASHI,NA SYTRENTA PULNI BORKANCHETATA KOITO SOK E OSTANAL GO RAZPREDELQ PO RAVNO AZ SLAGAM PO 2 CHYSHKI MESESTI PO SREDATA NO OPEKANI I IZCHISTENI I OKOLO TQH PULNQ S TROSHIQ SLED TOVA ZAVINTVAM DOBRE KAPACHKITE BORKANA NE GO PULNQ DO GORE A DA E 1-2 PRUSTA NAD KAPACHKATA ZASHTOTO SI IMA OLIOTO- SLED TOVA VARQ 5 MINYTI OT MOMENTA KOGATO ZAVRUT ZASICHAM 5 MINYTI I OTNEMAM IZVAJDAM GI S SPECIALNA PENSETA ILI SHTIPKA I GI OBRUSHTAM S KAPACHKATA NA DOLY ZA DA SE POLYCHI VAKOM,OSTAVAM GI TUKA DO DRYGIQ DEN NAPULNO IZTINALI GI PREBIRAM ZA ZIMATA AKO NQKOI OT BORKANITE PROTECHE SIROP SMENQM KAPACHKATA I PO SUSHTIQ NACHIN GO DOVARQVAM NE SLAGAM NISHTO DRYGO A ZAHARTA SE SLAGA ZA DA NE POCHERNQVAT NARQZANITE ZELENCHYCI;-----I DRYGO KOGATO STE NAPRAVILI SULATKA OT ZELENCE I OSTANI V POVECHE VI SAVETVAM DA SLOJITE MUNICHKO ZAHAR I Q OMESITE PREBIRETE SALATKATA V NQKOI TAPERCHE I Q KONSOMIRAITE TUKA SULATKATA VI SHTE SE ZAPAZI BEZ DA ZAGYBI SOCHNOSTA SI ZA 1 SEDMICA. DOBUR APETIT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 5 rate down comment
иванова ( преди 8 години )
абе, Вие от Марс ли падате. Слагате си каквото си искате: карфиол зеле ако имате жълти 4ушки зелени 4ервени 4ушки моркови слага се дафинов лист бахар и 4ерен пипер на зарна аз подобрявам рецептите за6тото оби4ам да е по сладка правя я на вкус аиде успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
emili ( преди 8 години )
ne mojah da razbera no produkti kato kolicestwo i kato asortiment ne sa opisani koeto mislya ce bi zatrudnilo wseki za naprawata i
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
Нуши Шеф-Готвач ( преди 10 години )
gabi, ефекта от камбите с оцветяването е желания ефект и разликата между домашната и купешката царска туршия.. А ако искаш маринатата да ти стои прозрачна, по добре си купи готови "туршии" от магазина. Там дори не слагат и половината добавки, които ги пише на етикета. Истинската Царска Туршия е точно тази. Зеленчуците не трябва да хрупат както на обикновената кисела туршия, а да са леко поомекнали. Явно не си яла истинска Царска като от едно време. Развален вкус имате вие младите. Няма да се учудя да почнете да правите туршии и от пици и хамбургери от McDonalds.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36 rate up comment 2 rate down comment
Димитрина Боева ( преди 11 години )
Абе хора, защо всичките Ви рецепти са написани толкова небрежно! Та нима очаквате всички които четат Вашите рецепти да ги знаят предварително и Вие само да им припомняте за какво става дума? Ей, така, като в разговор на кафе......Една рецепта трябва да бъде написана като алгоритъм - т.е. пълно описание на продукти и количества и описание на последовтелността от действия, така че който и да го прочете и да го изпълни да стига до един и същ резултат. Това не е толкова трудно, просто изисква малко желание и време. Моля, отнесете се сериозно към тази част от сайта си, ако ли не просто я ликвидирайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 2 rate down comment
123 ( преди 12 години )
до Красимир - камбите са чушки а пък карфиолът е зеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 3 rate down comment
Красимир ( преди 12 години )
В рецептата става въпрос за чушки и зеле,които в продуктите изобщо не са дадени!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 3 rate down comment
Ана ( преди 12 години )
Аз приготвям по същия начин царската туршия,но без стерилизация. Освен това слагам и склидки чесън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар