Продукти:
8 кг едри камби
2 кг моркови
2 кг карфиол
2 кг едро бяло грозде
1 кг целина
0.3 кг сол
0.1 кг захар
0.2 кг мед
0.4 кг олио
1.03 л оцет
черен пипер
дафинов лист
хрян
Приготвяне:
Почистените от семките и дръжките камби се посоляват отвътре със сол и захар. Другите зеленчуци също се почистват, измиват и нарязват и се разбъркват с останалата сол и захар. Оставят се да престоят едно денонощие. От отделения сок, олиото, меда, оцета и подправките се приготвя гореща марината, с която се подправят зеленчуците. Когато се охлади маринатата се отцежда, отново се сварява и се оставя да изстине. Камбите се пълнят със зеленчуковата плънка, най-отгоре се нареждат зърната грозде като в птиче гнездо. Камбите се нареждат в буркан с отвора нагоре, като между тях се поръсва настъргания хрян. Заливат се с маринатата, притискат се и се съхраняват на хладно. След 10 дни туршията е готова за консумация.
Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”