Меню
Готварство

Туршия – сарми

24.09.2007г. / 21 46ч.
Аз жената
Туршия – сарми

Продукти:
2 зелки
10 патладжана
3 кг червени чушки
0, 5 кг моркови
2 глави целина
7 глави чесън
1 връзка магданоз
200 мл олио

За маринатата:
2ч. чаши вода
1 ч. чаша оцет и 1 ч. ч. олио на литър течност
1 с. л. сол на литър течност
бахар и дафинови листа на вкус

Приготвяне:
1. Накъсваме листата на зелките и ги оставяме да престоят 5-6 дни, за да позавяхнат и омекнат или ги потапяме във вряла вода.
2. Обелваме патладжаните, нарязваме ги по дължина и ги изпържваме, посоляваме ги и ги оставяме да преседят един час така.
3. Изпичаме чушките, махаме дръжките и семената им и ги обелваме.
4. Морковите и целината нарязваме на дълги ленти. Изчистваме чесъна на скилидки и го обелваме. Измиваме магданоза.
5. Вземаме по 2 чушки и 2 ленти патладжан, помежду им слагаме по 1-2 лентички морков и целина, 2 скилидки чесън и 2-3 стръка магданоз.
6. Увиваме така приготвените продукти в зелев лист като сарма и нареждаме в буркани или делва.
7. Заливаме туршията с приготвената студена марината. .
8. Туршията се претаква 2-3 пъти и се прибира на сухо и хладно място.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай