Меню
Готварство

Смесена туршия (и общи съвети)

25.09.2007г. / 12 11ч.
Аз жената
Смесена туршия (и общи съвети)

Аз съм млада домакиня, на 21 г. и още като прочетох за конкурса ви бях сигурна, че трябва да участвам. От 2 години правя една туршия, която се харесва на всички у дома. Не мога да кажа откъде я знам, защото като млада домакиня събирам информация отвсякъде – списания, вестници, телевизия, интернет, приятелки, мама, баба, абе отвсякъде :) Доста е трудно да направиш нещо добре от първия път, а и да убедиш хората, че е вкусно. Е, аз успях и сега искам да посъветвам и помогна и на други млади домакини, както помогнаха и на мен. Ето първите неща, които трябва да знаете за една туршия.
Зеленчуците и плодовете се подлагат на предварителна подготовка – нарязване, надупчване, попарване, печене и др. При поставянето им в съдове, те се подреждат плътно, за да се изгони въздухът, който разваля туршиите. Ферментацията протича на два етапа – първият – бурна ферментация, започва 3-4 дни след приготвянето на туршията и продължава около 5 дни. Той изисква температура 18-23 градуса. Вторият етап – тиха ферментация, продължава 8-10 дни и изисква по-ниска температура – от 10 до 12 градуса. Най-подходящото време за залагането на туршии е краят на октомври, а на зелето – втората половина на ноември.
Туршиите трябва да се съхраняват в хладни, проветриви и тъмни помещения при температура около 10 градуса. В съда с туршията или зелето не трябва да се връщат извадени и престояли повече от 3 часа извън саламурата зеленчуци, с тях ще се внесат микроорганизми, които ще я развалят.
А ето и рецептата ми, ще я нарека смесена туршия, тъй като съм я комбинирала от много места и съм я направила във вариант достъпен за средностатистическата домакиня.

Продукти:
4-5 кг зелени пиперки
2-3 кг продълговати зелени доматчета
1 зелка
1 глава карфиол
1-2 кг дребни, млади тиквички
1 кг млад зелен фасул
1-2 глави керевиз с листата
2-3 връзки магданоз
1-2 връзки копър
15-20 зърна черен пипер
750 г сол
1 чаена лъжичка лимонена киселина или 2 лимона

Приготвяне:
Зеленчуците се измиват и се почистват, не се киснат във вода. Дръжките на пиперките се отрязват ниско и семенната част се пробожда на 1-2 места с игла за шев. Доматчетата също се пробождат по на 2-3 места. Керевизът и зелето се нарязват на резени, остърганите моркови и зеленият фасул се нарязват на парчета, карфиолът се накъсва на цветчета, а тиквичките се оставят цели. Корените на магданоза се нарязват на кръгчета, а листата на керевиза и магданоза – на дребно.
Подготвените зеленчуци се разбъркват в голям съд с подправките и се подреждат в предвидените съдове. Заливат се с горещ разтвор, приготвен от солта и 15 литра вода. Отгоре се слага китка копър. Зеленчуците се притискат с чиния, върху която се поставя измит с кипяща вода камък. Така се оставят постоянно под саламурата.
На 21-ия ден саламурата се източва и се добавят 150 г сол и лимонената киселина и тя се кипва. не се плашете, имате ли помощници е лесно като детска игра. Приятен апетит.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай