Меню
Готварство

Кисела туршия

28.09.2007г. / 12 40ч.
Аз жената
Кисела туршия

Ще споделя с Вас една лесна и страшно вкусна кисела туршия, която баба всяка година приготвя и за която си умирам. Рецептата тя е научила от нейната баба и откакто се помня в нашето мазе и на нашата трапеза това кисело изкушение има резервирано място.

Продукти:
В туршията се слага чесън на глави и стеблата му (частта, която е месеста), череши с дръжките им, джанки, ябълки и круши.

Приготовление:
Избират се средно големи и малки глави от млад чесън, който да е оформил скилидки (слага се с обелките), стеблата също се нарязват на парченца с дължина по около 3 см всяко, но не перата, а само месестата част. Вземат се зелени джанки и зрели твърди череши, малки круши и малки ябълки. Всичко това се нарежда в трилитров или петлитров буркан, като се редува – ред чесън и нарязани стебла, малко джанки, череши, круши и ябълки, ред чесън и стебла и т. н. до запълване на буркана. Пропорциите на съставките всеки избира сам в зависимост кое от туршията предпочита да му е в повече и му е по-вкусно и колко голям буркан ще се прави.
Марината:
След като се запълни добре бурканът, в него се налива чиста вода, така че да покрие вече наредените продукти. Водата след това се излива и премерва. Колкото е водата, толкова трябва да е маринатата. Тя се прави от две части оцет и една част вода, т. е., делите количеството вода на три части, за да си сметнете пропорциите. Сол и захар за маринатата се слагат на вкус. Като подправка към киселия лук можете да добавите копър и някое и друго зърно черен пипер, но с последния не бива да се прекалява.
Маринатата е добре да направите като леко затоплите оцета и водата, за да се разтворят хубаво солта и захарта, след това оставяте да изстине напълно сместа . Следва наливане в буркана и затваряне с похлупак. Няколко поредни дни изливате маринатата и пак наливате в буркана (ние го правим това преливане около седмица и след това затваряме и оставяме да отлежи).
Да Ви е вкусно! Подгответе си към тази вкусотия и нещо с по-силен градус – НАЗДРАВЕ!
За жалост в момента не мога да изпратя снимка, за да предизвикам слюнкоотделянето Ви, но...

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай