Меню

Суровата туршия на Вероника

30 септември 2007 | 12:51 | Аз жената
3 от 5 гласа
Добави в любими
Суровата туршия на Вероника

Приготвяне


Здравейте, пиша, защото зимата е един студен и не толкова приятен сезон, в който единствените ни радости са топлата камина, телевизорът и незаменимата туршия, която е същевременно много полезна и подходяща за мезе и събиране с приятели.
Има много неща, които съм прочела за туршиите, защото си мисля, че човек се учи докато е жив, и си мисля, че колкото повече се информираме, толкова повече е вероятността туршията да стане сполучлива. Ето и малко съвети от мен, преди да започнете направата на моята смесена туршия.
Най-подходящото време за направа на туршия според всички източници, които съм прочела е края на октомври. През време на ферментацията туршията трябва редовно да се преточва. При преточването се изравняват условията на ферментацията в целия съд и саламурата, с която са залети зеленчуците и плодовете, се насища с кислород от въздуха. По този начин се възпрепятства развитието на бактерии, които се размножават при липса на кислород и развалят туршиите.
Образуването на повърхността на туршията на тънък бял слой като воал наричан цвят или сага, показва че солта в саламурата е малко. В такъв случай част от саламурата се изхвърля заедно с образувалия се цвят и се добавя нова саламура, приготвена от оцет и сол, кипната и охладена. Туршиите трябва да се съхраняват в хладни проветриви помещения при температура 10 градуса.
А ето я и моята туршия. Ще я нарека суровата туршия на Вероника:

Продукти:
3 кг червена капия или червени камби
1 средно голяма глава карфиол
1 кг дребни пресни моркови
1 малка глава керевиз
1-2 кг малки зелени доматчета
1 глава бяло зеле
4-5 скилидки чесън
1 малък корен хрян
няколко зърна черен пипер
7-8 листа от лоза

За саламурата за 2 буркана по 3 литра:
7 чаени чаши вода
5 чаени чаши оцет
1 чаена чаша сол

Приготвяне:
Продуктите се измиват и се подготвят като пиперките и зелето се нарязват на едри парчета. Морковите и хрянът се остъргват и се нарязват на колелца. Керевизът се обелва и се нарязва на пръчици. Карфиолът се накъсва на цветчета, а доматчетата се пробождат по на 2-3 места с игла за шев. На дъното на бурканите се слага по 1 лозов лист(измит и попарен) след това продуктите се подреждат размесено като във всеки буркан се слагат по 2-3 скилидки чесън и няколко зърна черен пипер.
Приготвя се саламура от водата и солта, която ври десетина минути, след което се прибавя оцетът. Саламурата кипва отново и се отстранява от огъня. След като се охлади се разпределя в двата буркана. Над зеленчуците се поставят по 2-3 измити и попарени листа от лоза. Бурканите се покриват с капачки и се държат на хладно място.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Снимка: Sxc.hu

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай