Семейство

Детското затлъстяване носи рискове за сърцето

01.10.2007г. / 11 27ч.
Аз жената
Детското затлъстяване носи рискове за сърцето

Все по-тревожният брой регистрирани деца със затлъстяване в световен мащаб е причина тази година Световният ден на сърцето – 30 септември, да е посветен именно на този проблем. Денят на сърцето, който се провежда за единадесети път в света, бе отбелязан у нас от Байер България, заедно с Българското дружество по кардиология и Българската педиатрична асоциация. В неделната утрин на 30 септември в Ботаническата градина в София деца и родители получиха ценни съвети за здравословен живот и правилно хранене, които намаляват риска от поява на сърдечна болест.

При 155 милиона деца с наднормено тегло и затлъстяване по целия свят, изследванията показват, че родителите могат да помогнат на децата да контролират теглото си и да развият здравословни навици. По време на здравословната закуска проф. Цветанка Кътова, Председател на Дружеството на кардиолозите в България и доц. Владимир Пилософ, републикански детски кардиолог, член на Управителния съвет на дружеството по кардиология и Председател на фондация “Детско сърце” беседваха с журналисти и родители по темата за детското затлъстяване и рисковете, които то носи за сърцето.

“Нашите деца придобиват навиците си чрез наблюдение на другите. Начинът на хранене и двигателните навици се оформят на десетгодишна възраст и остават такива за цял живот. Ето защо е изключително важно да сигнализираме за проблема и да накараме семейството и другите социални групи, които влияят на децата, да се отнасят сериозно към профилактиката на детското сърце.”, категоричен бе доц. Пилософ. С помощта на родителите си децата трябва да си създадат балансирана диета, състояща се от голямо количество плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, риба и варива плюс продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.

Европейско проучване показва, че влиянието на родителите значително подобрява хранителните и двигателни навици на децата на възраст между 8 и 11 години. Децата и тийнейджърите със затлъстяване имат 80% по-голям шанс да задържат наднорменото си тегло и като възрастни, което означава висок рисков фактор за болест на сърцето и мозъчен инсулт. Физическата активност и здравословната храна са жизненонеобходими за доброто състояние на сърцето. Лекарите препоръчват интензивно физическо натоварване поне по 60 минути на ден за децата и 30 – за възрастните.

Всяка година повече от 17 милиона души в цял свят умират от сърдечно-съдови болести. Тази тревожна статистика доказва колко важно е да се говори за значението на превенцията и постоянните грижи за здравето в борбата със сърдечно-съдовите болести – това е и основната цел на инициативата на Световната федерация на сърцето, наречена Световен ден на сърцето.

Коментирай