Здраве и красота

Надежди за безоперативно лечение на рак на гърдата

02.10.2007г. / 10 47ч.
Аз жената
Надежди за безоперативно лечение на рак на гърдата

Данни от последната фаза на клинично проучване, представени на Европейската конференция за рак (European Cancer Conference), която се проведе в Барселона между 23 и 28 септември тази година, показват, че пациенти с възпалителен HER-2 позитивен рак на гърдата (IBC), които са били на лечение с Herceptin (trastuzumab) на РОШ и химиотерапия преди операция на гърдата показват три пъти по-голяма ефективност при унищожаване на тумора в сравнение с пациенти, които са били само на химиотерапия. Компанията предполага, че лекарството може да намали нуждата от мастектомия (напълно отстраняване на гърдата) и да увеличи преживяемостта на пациентите с това заболяване.

Във все още продължаващото клинично проучване (NOAH), са включени 228 пациенти с HER-2 позитивен локално напреднал рак на гърдата, като 61 от тях са с възпалителен рак на гърдата (IBC). Всички пациенти на случаен принцип (рандомизирано) са получили съответно лечение с Herceptin и химиотерапия или само химиотерапия преди операция. След 12 месеца на лечение, при 55 % от пациентите, които са лекувани с лекарството на РОШ, туморът е изчезнал в сравнение с 19 % от тези, които са били само на химиотерапия. В допълнение, при 48 % от пациентите, които са получили комбинирана терапия, туморите в гърдата и в лимфните възли напълно са изчезнали в сравнение с 13 % от пациентите на лечение само с химиотерапия.

Herceptin е одобрен за лечение на напреднал рак на гърдата през 2000 г. и за лечение на ранните фази на болестта през 2006 г. Лекарството действа чрез неутрализиране на HER-2 протеина, който спомага за растежа на тумора и затруднява лечението. Предишни проучвания показват, че приемането на Herceptin след стандартна химиотерапия понижава значимо риска от повторна поява на рака.

Манфред Хайнцер, ръководител на отдел “Стратегически Маркетинг в Онкологията” в РОШ, предполага, че някои пациенти, получили Herceptin, “потенциално биха могли да бъдат излекувани напълно дори преди операцията или последствията от операцията да бъдат значително намалени”. Д-р Мондер Махджуби, ръководител на Медицинския отдел за Онкология, отбелязва, че компанията е започнала да изследва Herceptin в комбинация с Avastin и химиотерапия при пациенти с HER-2 позитивен рак на гърдата. Освен това, Хайнцер съобщи, че РОШ очаква междинни резултати от последната фаза на проучването на Herceptin за рак на стомаха през 2008 г.

Увеличеното ползване на Herceptin, особено за адювантно лечение на HER-2 позитивен рак на гърдата, е генерирало продажби от 3.9 милиарда швейцарски франка ($3.3 милиарда) през 2006.

За повече информация: www.roche.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
рени ( преди 11 години )
Напоследък се говори много за рака на гърдата. Реших да споделя моята история и да предизвикам повече гласност.Гледах едно предаване, в което беше засегната темата за реконструкция на гърда (поставяне на имплант) непосредствено след мастектомия. Всичко това се случва в една операция . Жената се събужда с гърда. По начина, по който се говореше, бях останала с впечатление, че това се случва в България, но се оказа, че става въпрос за лекари от Италия, които не работят тук. Аз съм оперирана от рак на гърдата и ми е направена точно такава реконструкция - мастектомия с ЕДНОВРЕМЕННО поставяне на имплант. И ДОБРАТА НОВИНА, КОЯТО ИСКАМ ДА ВИ СЪОБЩЯ Е, ЧЕ ТОВА СЕ ИЗВЪРШИ ТУК, В СОФИЯ. Оперира ме д-р Младен Младенов- мамолог в специализирана клиника по хирургия на млечна жлеза, която се намира в Първа АГ болница Св. София . Изминаха две години от тогава. Аз се чувствам прекрасно - пълна с вяра и надежда да продължа напред. Недопустимо е в 21. век една жена да се събуди без гърда. Пътят, който трябва да се извърви при такава диагноза, е дълъг и мъчителен. За да прескочиш ада и да продължиш да се бориш, е нужно първо от всичко да съхраниш психиката си. Тази РЕКОНСТРУКЦИЯ допринася толкова много за това - да се чувстваш пълноценен човек. Никаква терапия (химиотерапия или лъчетерапия) не може да те срине така, както това всеки ден да виждаш, че чудовището, наречено рак, е отнело част от тялото ти.Радостна съм, че и в България има шанс животът да бъде прекрасен дори и да ни сполети болест като тази!Трябва да се гордеем, че в НАШАТА страна, чрез НАШИ лекари-специалисти, можем да помагаме на НАШИТЕ жени с такава диагноза.НЕКА ДА СЪДЕЙСТВАМЕ ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕТО НА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ! Рени Блажева: GSM: 0899 822 188 0895 577 638
отговор Сигнализирай за неуместен коментар