Меню
Готварство

Туршия, направена с любов

08.10.2007г. / 12 11ч.
Аз жената
Туршия, направена с любов

Здравейте, аз съм млада баба и сега тепърва почнах да се замислям за правене на туршии и всякакви такива неща, които са присъщи за бабите. Досега винаги съм предпочитала купените неща, но сега някак си е по друго и ми се иска сама да го направя,да усетя еуфорията около приготвянето и всичко останало. Тъй като съм млада баба, си признавам, че доста неща ми се губят и доста неща не знам, но искам да кажа на всички да не се притесняват ако първият път не се получи. Не е болка за умиране, а и човек се учи докато е жив, аз също.
Днес можем да намерим информация отвсякъде. Не е като преди, а това много улеснява младите домакини, а и не само тях. Мисля, че желанието е най-важно, и когато го има, всичко се постига. В интернет може да се намери всичко, абсолютно всичко. Сега ще ви напиша една моя рецепта, надявам се да е полезна за много жени, а и не само за тях, но и за мъже. И те също могат да готвят, стига да им се занимава. А ето и рецептата. Ще я нарека “Направена с любов”:

Продукти:
5 кг месести червени пиперки
1/2 кг моркови
1/2 пащърнак
1 кг дребен лук
1 китка магданоз заедно с корените
2 средно големи глави керевиз заедно с листата
5 дафинови листа
по 1 чаена лъжичка черен пипер и бахар на зърна
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша ароматно вино
2 чаени чаши растително масло
250 г сол

Приготвяне:
Пиперките се измиват,отрязват се дръжките им и се набождат на 2-3 места с тънка игла в частта откъм семето. Керевизът се обелва и се нарязва на пръчици,а пащърнакът, морковите и корените от магданоз - на колелца. Лукчетата се оставят цели, а листата на магданоза се накълцват на едро. Солта се разтваря в 5 л вода, прибавят се оцетът, виното, 1 чаена чаша растително масло и половината от подправките.
Саламурата се кипва и в нея се пускат по 5-6 пиперки,държат се 1-2 минути и се вадят с решетеста лъжица в широка тава,за да се охладят.
Туршията се нарежда в големи стъклени буркани. На дъното се слага пласт от керевизени листа,нареждат се зеленчуците,като тук-там се поставят зърна черен пипер и бахар, начупен на парчета дафинов лист. Най-горният пласт се наръсва със смес от нарязани керевизени и магданозени листа. Налива се охладената саламура. Туршията се притиска с чиния или с лозови клончета поставени на кръст и се долива 1 см растително масло. Отворите на бурканите се покриват с пергаментова хартия или с чист памучен пласт и се завързват.
След 14-18 дни туршията е готова за консумация.
Съхранява се на хладно място. Добър апетит и съвет от мен: правете я с любов, защото само с любов става всичко красиво на този свят.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай