Пивовари осиновиха горичка на Витоша

08.10.2007г. / 15 01ч.
Аз жената
Пивовари осиновиха горичка на Витоша

Доброволци облагородиха сечището до хижа Брезовица, обявено за приоритетен район за възстановяване. Това са служители на Каменица АД и техните семейства, които през изминалия уикенд се включиха в инициативата за залесяване на горски масиви “Осиновяване на горичка”, която се осъществи със съдействието на инициативна група “Витоша”, РИОСВ-София и администрацията на държавен природен парк “Витоша”.

Доброволците използваха последните възможни дни за залесяване, за да облагородят сечището до хижа Брезовица, обявено за приоритетен район за възстановяване от експерти-еколози. Иглолистната растителност беше покосена от големия смерч минал през Витоша през 2001 и последвалото поразяване на значителни горски масиви от нашествие на бръмбар-корояд. Поради климатичните условия и липсата на достатъчно мерки, през следващите няколко години короядът се разпространи по цялата планина, причинявайки изсъхването на над 600 хектара смърчови гори. Това е наложило санитарното изсичане и разчистване на тези площи.

Тъй като държавата и общината не разполагат с достатъчно средства за пълното възстановяване на горите, Каменица АД закупи, а ентусиастите от компанията засадиха около 1400 млади четири-годишни смърчови разсада на обща площ от над 5 декара. Новата смърчова горичка “Каменица” ще остане под грижата на пивоварите и занапред.

“Въпреки дъждовното време сме доволни, че помагаме на природата и така допринасяме за подобряване на качеството на живот за всички нас. Компанията ни по принцип е чувствителна на тема околна среда, това доказахме като поставихме знак и надпис за разделно събиране на ползваните опаковки на всичките ни продукти за еднократна употреба. Сега с тази инициатива искаме да възпитаме и децата си на отговорно отношение към природата”, сподели Анатолий Попов, генерален мениджър на компанията, който също се включи в инициативата заедно със своето семейство.

След края на акцията доброволците се събраха в хижа Брезовица, където се почерпиха с добре изстудена бира, без да забравят да почистят и съберат всички опаковки след себе си.

Коментирай