Меню
Готварство

Туршия – стерилизирана

09.10.2007г. / 17 52ч.
Аз жената
Туршия – стерилизирана

Продукти:
5 кг червено зеле
2 кг карфиол
2 кг дребни зелени доматчета
500 г люти чушлета
1 кг чорбаджийски чушки
1 кг моркови
1 връзка керевиз

За маринатата:
200 мл оцет
200 мл вода
2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. сол
500 г захар
1 пакетче дафинов лист
1 пакетче черен пипер на зърна
1 пакетче бахар

Приготвяне:
Доматите се надупчват с вилица, чорбаджийските чушки се цепват на върха, зелето се нарязва, карфиолът се накъсва на розички, морковите се нарязват на колелца, керевизът се нарязва на ситно, лютите чушлета се оставят цели.
Всичките продукти се поставят в дълбок съд и се захлупват с капак.
Маринатата от оцета, олиото, захарта, солта, водата и подправките се слага на котлон да заври и се изсипва гореща върху зеленчуците, след което се захлупват плътно.
След няколко часа, след като туршията е изстинала, се слага в буркани от компот.
Стерилизира се около 5 мин. След няколко дни туршията е готова за консумация.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай