Меню
Готварство

Туршия от пълнени патладжани

10.10.2007г. / 21 09ч.
Аз жената
Туршия от пълнени патладжани

Туршия от пълнени патладжани – I вид
Режат се дръжките на 4 кг средно големи патладжана, след което се разцепват накръст, но не се разрязват чак до края. Варят се в подсолена вода 15 мин. Нарязват се на дребни кубчета по 300 г моркови, целина и лук. Прибавят се обелени скилидки чесън и 1 лъжица чер пипер на зърна. С така приготвената смес се пълнят патладжаните. С клончета от целина се превързват напълнените патладжани, редят се в бидонче и се притиска с тежест.
Вари се саламура от 1.5 л оцет, 2 л вода, 3каф. чаши сол, 3 дафинови листа, черен пипер. Като изстине се заливат патладжаните. Туршията се преточва 4-5 пъти.

Туршия от пълнени патладжани – II вид
Избират се средно големи патладжани. Махат се дръжките, разцепват се на 2 по дължина и с лъжичка за кафе се махат и семената. Посоляват се и се отцеждат около 1 час, пускат се в вряща вода за 5 мин. Като се отцедят и изстинат се пълнят с плънката.
Плънката: смесват се ситно нарязани зеле, целина и магданоз, настъргани моркови, няколко скилидки чесън. Посолява се и леко се посмачква с ръка. С клончета от целина се превързват напълнените патладжани, редят се в бидонче и се притиска с тежест. Заливат се с възварена и изстинала саламура от: 1 част оцет, 1 част вода и 1 каф. чаша сол на 1л течност. Туршията се преточва 4-5 пъти.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай