Предлагам на вниманието на Вашите читатели една рецепта за туршия, която правя от години и е мн. вкусна и сполучлива.
В буркан от 3 литра се нареждат зелени домати, нарязани на филийки, камби на парчета, червени чушки на широки ивици, малки краставички на колелца, карфиол на розички и моркови на колелца.
От всички зеленчуци се слага по 0, 500 кг.
Марината: 100 г мед, 100 г захар, 100 г сол, 100 г олио, 0, 500 л оцет (да бъде ябълков), 7 зърна чер пипер и 7 зърна бахар.
Зеленчуците се редят в буркана, като между тях се ръси от меда, захарта, солта и олиото. Когато се напълни бурканът се слагат оцета, пипера и бахара. От горе на буркана се прави венец от целина и се долива с вода, за да се допълни. Затваря се с капачка (да не е пластмасова) и се обръща 5-6 дни, след което е готова за консумация.
Приятен апетит!
Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”
Снимка: Sxc.hu