При американските правила за етикеция, след като се нареже месото на един голям или няколко по-малки къса, вилицата се прехвърля в дясната ръка, ножът се оставя на края на чинията, а свободната, в случая лява ръка, на коляното.
При правилата за европейска етикеция ножът се държи постоянно в дясната ръка, вилицата в лявата и съответно с лявата ръка през време на храненето късчетата се поднасят към устата, като всяка хапка се отрязва поотделно.
Приборите за хранене се държат по такъв начин, че палците да не се докосват до острието на ножа и до зъбците на вилицата.
При завършване на храненето приборите се поставят върху чинията успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка, ако си представим, че чинията е точно пред вас.
Острието на ножа трябва да е обърнато наляво, а вилицата – с изпъкналата страна нагоре.
Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.
Правилата на добрия тон изключват използването на клечка за зъби. Ако все пак имате такава необходимост, трябва да изчакате удобен момент – например между сервирането на ястията, извинете се на останалите и станете от масата.
Знаенето на основните и прости правила за добрите маниери на поведение и етикеция при хранене ще ви помогне да избегнете неудобните ситуации и винаги да сте дама.