Свободно време

Детско меню

16.10.2007г. / 15 33ч.
Аз жената
Детско меню

Децата са луди по вафлите и чипса. Има обаче лесни начини да ги накараме да заобичат "здравата храна". Има и защо.
Шарен магазин, преливащ от чипсове, вафли, бонбони и шоколади, последните разновидности на содата и колата, отсреща е кафето с палачинките и сладоледа, а малко по-нагоре по улицата е училището, разбира се.

Замисляли ли сте се защо до всяко софийско училище има поне няколко такива магазинчета? Обяснението е елементарно - децата са най-големите фенове на подобни продукти. Рекламите им също са насочени основно към тях. Това, за жалост, си е нещо "нормално" и не притеснява повечето хора у нас. Често от същото магазинче купуваме "подаръци" за малчуганите си.

Това не е нещо уникално за родните ширини. Само че на Запад вече го привиждат като проблем и има опити за справяне с него. В Америка съществува online общност, която се бори за забраната на junk food в училищата и около тях. В Англия преди година, след шумна медийна кампания и заведено съдебно дело, наложиха забрана за излъчването на реклами на хранителни продукти по време на детски предавания, използване на известни личности и анимационни герои в тях, както и твърдения за здравословност и хранителност на тези продукти.

Изследвания от последните години изкарват стряскащи, за сметка на това доста като брой, случаи на деца, които се хранят лошо - хлапетата приемат далеч над допустимото количество захар и мазнини и в същото време имат недостиг на някои основни и важни хранителни съставки.

Макар че навсякъде у нас изобилства от junk food, значението на този израз все още ни е малко мъгла. Добре е да знаем, че това са храните, които се смятат за нездравословни или пък са с ниска хранителна стойност (според Агенцията за хранителни стандарти на САЩ). Обичайно в тях има висок процент наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, добавена сол или захар, както и доста хранителни добавки, оцветители и нитрати. Това е за сметка на протеините, витамините и фибрите, които липсват в тези продукти. Търговците ги предпочитат, защото производството им е евтино, дълготрайни са и нямат нужда от хладилник. Има и голямо търсене, защото са навсякъде и са лесно достъпни, нямат нужда от особено приготвяне и най-важното - вкусни са или по-точно казано - много са подправени. Консумацията на junk food се свързва с напълняване, сърдечни болести, диабет и кариеси.

С две думи - junk (от англ. боклук) е храната, „която по-скоро ще причини повече неприятности, отколкото нещо добро на тялото ни” (според д-р Сиърс). И стигаме отново до важната подробност, че децата са едни от най-големите фенове на junk-a. Явно причините да ни пука за тези детски залитания са сериозни.

Има и начин да им помогнем като родители да ги преодолеят или пък въобще да не си ги създават, да заобичат истинската и здравословна храна. А това си е важен момент не само за здравето им, но и за възпитанието към природосъобразен живот. Ето някои подбрани от Горичка тактики:

    * Позволете на хлапетата си да се хранят заедно с всички на семейната трапеза от най-ранна възраст (след 6-ия месец). По възможност и от общото меню. Предлагайте им малки порции различни вкусове от подходяща за възрастта им храна, естествено.
    * Никога не карайте децата си да ядат насила. И не се паникьосвайте, ако не хапват толкова, колкото вие смятате, че е добре. Децата в периода между 1 и 4 годинки не растат особено интензивно и за това нямат нужда от много калории.
    * Стремете се към балансирана диета за цялата седмица, а не в рамките на едно хранене или на един ден. Опитайте да предложите разнообразни ястия на масата, така че всеки да намери по нещо, което харесва.
    * Не давайте на дете, което няма апетит и не си изяжда закуската и обяда, чипсове зрънчо или бонбони.
    * Установете кои "здравословни" храни предпочита детето ви и се опитайте да наблегнете на тях в семейното меню. В същото време не правете трапезата скучна и рутинна. Постепенно предлагайте на децата нови и разнообразни вкусове и храни, готвени или сурови. Може да се окаже забавна игра.
    * От вас като родители зависи каква храна влиза в дома ви. Направете добрата храна - която искате деца ви да хапват и да заобичат - лесно достъпна и атрактивна за тях. Купа с нарязани сезонни плодове или зеленчуци, поставена на достъпно и видимо за малките място, например. И без това любимото им е да си гризват по малко, докато играят.
    * Вие сте първите учители по здравословно хранене. Децата копират хранителните ви навици, така че внимавайте какво си похапвате, докато давате мъдри съвети.
    * Научете ги да ценят вкуса на водата - най-питателната и незаменима напитка. Тя е и важна част от здравословното хранене. Клетките в човешкото тяло са съставени от 60 до 90% вода и се налага да го презареждаме. Въпрос на навик. Осигурете на децата си леснодостъпна вода, която да пият през целия ден. Може да я направите и по-специална - в красиво шише или чаша, с резен лимон. Не забравяйте да предлагате вода през целия ден. Ако едно дете е добре хидратирано, то ще има и по-голям апетит. Скрити източници на вода са още: млякото, прясно изцедените сокове, плодовете и зеленчуците.
    * Научете децата си да хапват и предпочитат естествените десерти на природата - плодовете. Те са сладки и вкусни заради естествената захар в тях. Екстрата е, че съдържат и висок процент витамини и фибри.
    * Създайте приятна и позитивна атмосфера по време на закуска, обяд и вечеря. Добре е децата да свързват тези моменти от деня с хубави емоции и смях, а не със забележки и критики.
    * Ако включите хлапетата в подбора на менюто и им дадете право на избор, те ще са много по-отворени към храненето и към храните, които са полезни за тях.
    * Децата обичат да готвят. Включете и тях в приготвянето на храната и то от най-ранна възраст (в началото с по-леки задачи, важно е чувството). И ще са много по-склонни да пробват нещо, което сами са приготвили.
    * Открийте добрата храна с екскурзия до някоя ферма или овощна градина. Брането на малини или ябълки ще е забавно, а удоволствието от хапването им – двойно по-голямо. Визуалната представа от къде идват млякото и яйцата имат същия ефект.
    * Обърнете на игра изучаването на полезните храни. Достатъчно е да подхвърлите "Хайде да играем на една игра" и сте ги спечелили. Децата помнят цветове - може да им обясните, че ярките цветове = здрава храна, а една многоцветна чиния = много здрава храна.
    * Обяснявайте на хлапетата за разликата между храната, която кара тялото да се чувства добре, и junka-а. "Тялото ти работи много по-добре, ако хапваш хубава и полезна храна. Това са закуските, които влизат в тялото ти бавно и не се изразходват бързо. Те те карат да се чувстваш добре. Например, киселото мляко, хлябът, овесените ядки, зеленчуците и плодовете, както и домашните бисквити. Виж поничките, вафлите, содата и колата, а и бонбоните, имат прекалено много захар. Те отиват в тялото ти много бързо и се използват от него много бързо. Така ти не се чувстваш добре, след като си ги ял. Кажи сега каква закуска да приготвим за училище? "


Още много подобни съвети можете да намерите на askdoctorsears.com

Източник: Dr Sears
От Gorichka.bg

Коментирай
Здраве и красота