Бременност

Релаксирано раждане

18.10.2007г. / 12 08ч.
Аз жената
Релаксирано раждане

Предимства на отпускането по време на раждане
Периодите на отпускане по време на раждането имат много положителни страни, точно както релаксирането в ежедневния живот.

  • Отпускането между контракциите предпазва мускулите от умора, преди всичко тези на матката
  • Релаксирани може да се справите много по-бързо със стреса на раждането и да се насладите на това изключително преживяване
  • Помага Ви да разпределите и запазите силите си, и по този начин медицинските средства за усилване на контракциите и обезболяване стават излишни
  • Когато сте спокойни, можете по-добре да комуникирате с медицинския персонал и да разберете указанията им

Важно: Релаксацията помага на Вашето бебе да се справи по-лесно с раждането. Когато сте спокойна, организмът на детето Ви не е атакуван от хормоните на стреса, които в обратния случай ускоряват сърцебиенето на малкото същество. Отпусната можете да дишате по-добре и по-спокойно и Вашето дете да получи повече кислород.

Възможно ли е отпускането по време на раждане
Наистина не е лесно, но няколко прости техники могат да помогнат, особено когато имате топлата подкрепа на добър помощник. Подкрепата е важно условие, а впоследствие, оказана по най-добрия начин, тя е неразделна част от спомена на детето и майката за красиво изживяно леко раждане.
Ако Ви е трудно да си починете между контракциите, припомнете си, че повечето жени в този период от време, а именно между две контракции, губят всякакво чувство за болка. Това е времето да отпуснете мускулите. Човекът до Вас може да Ви помогне с лек масаж в напрегнатите зони на гърба и таза, с успокоителни думи, или просто с присъствието си. Важно е да наблюдавате дишането си, както по времена контракциите, така и между тях.
Раждането във водна среда също е вариант, който можете да обсъдите с лекаря си.
Шийла Китцингер, водещ британски специалист в областта на изследванията на процеса на раждане, е на мнение, че жената трябва да роди детето си в среда, близка до тази, в която то е било заченато. Казано с други думи, на място с интимна атмосфера, уютно и приятно осветено. Предложение, върху което си заслужава да се замислите.
Към момента в България не съществуват легални алтернативи за раждане извън болнично заведение, затова може да се опитате да си създадете подходяща обстановка в болницата. Вземете любима възглавница, защо не и играчка за бебето, а също и удобни собствени дрехи – най-практични са нощница или пижама с широка горна част и еластичен клин.

Да познавате тялото си
Ако по време на бременността Ви се случи да сте стресирана, наблюдавайте кои части на тялото Ви се напрягат. Дали сбръчквате чело, когато имате някакви притеснения? Скърцате със зъби? Боли Ви стомахът? Болят Ви раменете и вратът? Всичко това означава, че има мускули под напрежение, те болят и се уморяват.
Вдишайте дълбоко. Докато издишате, отпускайте напрегнатите групи мускули. Правете редовно това упражнение, не само в случаите, когато те вече са стегнати, но и преди ситуации, които знаете, че биха били стресови за Вас. Подготвена по този начин, ще можете и по време на раждането бързо да разпознавате болезнено свити мускули и да ги отпускате. Между другото това упражнение е много полезно и при проблеми с кръвното налягане.
Докато трае раждането вдишвайте дълбоко в началото на всяка контракция, и при издишването се опитвайте да се отпуснете. Концентрирайте се върху една дума или изречение, може тихичко да си повтаряте например “бебе” или “спокойно”. Представете си Вашето дете, което преминава през таза Ви. Изпращайте му положителни мисли, като му казвате, че е обичано и че Вие сте там, за да му помогнете.

Комуникирайте ясно и точно
Няма да успеете да се отпуснете при раждането, ако:

  • не знаете какво се случва с Вас
  • не разбирате какво правят лекарят и акушерките
  • чувствате се изолирана от разговорите в родилната зала
  • аспекти от процеса на раждане не са Ви ясни
  • ако се страхувате за сигурността на детето си

Помолете акушерката да Ви обяснява всичко, което се случва. Питайте дали детето Ви е добре. Когато разберете, че всичко е наред, може да се отпуснете отново. Обърнете внимание на партньора си, или човека, който ще е до Вас при раждането, че една от най-важните му задачи е да Ви информира за всичко.

Дишане и раждане


Не на следродилната депресия!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Magdalena ( преди 11 години )
на мен първото ми раждане беше нормално.Сега ще си имаме второ дете и пак ме е страх от раждането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
borislava ( преди 11 години )
iskam da rodia po normalen na4in/imam edno sekcio i mnogo me e strax da nemi napraviat pak. nadavam se 4e moge i po normalen pat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
страх ме е но да се надяваме че всичко ще бъде наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
боби ( преди 11 години )
neznam kakvo e no si misla 4e 6e se spravia.imam edno ragdane s sekcio i za tova si misla 4e po normalno 6e sam po silna/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
bobi ( преди 11 години )
Свободно време