Меню
Готварство

Парижки полумесечета

23.10.2007г. / 10 22ч.
Аз жената
Парижки полумесечета

Необходими продукти и начин на приготвяне на тестото:
Тестото се приготвя в съд на пара. В съд се поставят 4 белтъка, 300 г кристална захар, 1,5 лъжица едрозърнесто брашно (hruba muka) и 220 г смлени орехи. Продуктите се разбъркват, получава се гъста орехова маса, която продължаваме да бъркаме десетина минути (не е необходимо непрекъснато бъркане), за да омекнат орехите. Ореховата маса се оставя да изстине за около половин час, още по-добре и малко повече. Когато тестото изстине, поръсваме дървена дъсчица с брашно и започваме да късаме парченца от тестото, от които чрез търкаляне върху дъсчицата оформяме полумесечета (тестото е много лепкаво, затова е добре ръцете често да се поръсват с брашно). Така приготвените полумесечета се пекат на 180 градуса петнадесетина минути, докато придобият светлокафеникав цвят.

Необходими продукти и начин на приготвяне на крема:
Кремът също се приготвя на пара. В съд се изсипват 4 жълтъка, 50-100 г пудра захар (в зависимост от това кой колко сладко обича), 1 ванилия, и продуктите се разбъркват. В 200 мл мляко се смесват 3 лъжици среднозърнесто брашно (polohruba muka), получава се кашичка, която се излива в жълтъчения крем. Разбърква се на пара около десетина минути, докато не се получи гъста каша, която оставяме да изстине, като същевременно я бъркаме от време на време, за да не се образува коричка.
В купичка се смесват 120 г масло (може и малко повече) и пудра захар (отново в зависимост от това кой колко сладко обича). Маслото постепенно се избърква с изстиналия крем, вследствие на което се получава фин крем, към който по желание може да се добави ром или есенция.
Кремът се изсипва в шприц или в найлоново пликче, на което отрязваме връхчето, за да можем да ползваме като шприц. Започваме да шприцваме крема по дължина върху всяко отделно полумесече, на зиг-заг. Полумесечетата се оставят да стегнат.
В съд на пара се разтапя шоколад за сладкиши, добавя се малко масло, малко мляко за разреждане. След това полумесечетата се топят в шоколадовата смес от страната, на която е шприцован жълтъченият крем. Внимание, ако шоколадовата смес е много рядка, може да се разтече по цялото полумесече, ако пък е много гъста, няма да може да покрие равномерно горната част на полумесечето. Оставяме полумесечетата да стегнат.
Полумесечетата са по-твърди през първия ден, но после омекват.
Добър апетит и здрави нерви при приготвянето! При първото приготвяне на полумесечетата, ще са ви необходими около 2,5 часа.

Коментирай