Семейство

Подаръкът за сватба – един труден избор?

09.11.2007г. / 09 03ч.
Аз жената
Подаръкът за сватба – един труден избор?

Поканени сме на сватба и започва едно мислене, едно чудене, едно питане по форумите, разпитване на приятели какво да подарим, как да го опаковаме, какво да напишем на картичката, кога да поднесем подаръка...

Ако със същата жар и енергия се правеше маркетингът на фирмите, определено те биха показали невероятен скок в продажбите.

Последните години сватбите се правят в тесен приятелски кръг, като бройката варира от 20 до 100 човека, а може и повече, зависи от разбиранията на младоженците за малка сватба, и от големината на кръга близки приятели. Понякога сватба в тесен приятелски кръг може да надхвърля и двеста човека.
Разни хора, разни предпочитания.

Но, ако ние сме едни от избраните да присъстваме на този сакрален за младото семейство момент и да споделим тяхната радост и първи стъпки в съвместния живот пред нас стои дилемата какво да изберем като дар от нас. Първо изборът на подарък ще покаже колко добре ги познаваме и колко държим на тях.

Трябва да решим дали искаме да им подарим практичен подарък, или символичен такъв. Най-добре е, ако можем да съчетаем тези две паралелни вселени и да вплетем нашето лично послание към тяхното бъдеще. А това не е никак лесно.

Практиците ще ви дадат много мъдри съвети за подарък като: сервиз (винаги чиниите и чашите се чупят, а в скандални моменти могат да спасят нервите и дори живота); прахосмукачка (кръстът в семейния живот е изключително необходим, метлите са за несемейните), кухненски робот (определено младоженците ще имат повече време един за друг, притежавайки тази ценна вещ), пасатор (незаменим помощник при появата на трети член в семейството, дори да е бебе-куче), кафе машина (за едно кафе време винаги се намира), поставка за бутилка вино (романтиката трябва да продължи), авторска купа (изкуството в ежедневието абсорбира сивотата).

Всяко едно от тези неща е наистина практично и полезно за едно младо семейство, което тепърва се оборудва. Но колко от младите семейства са наистина такива? Някои от тях живеят от години заедно, други продължават да живеят при родителите на един от двамата и в действителност не им се налага да обзавеждат нов дом. Избирайки подарък трябва да се съобразим и с тази страна на нещата.

По-артистичните натури определено биха предпочели да им се подари някакъв предмет на изкуството, картина, гравирана ваза, което да остава с времето и да напомня за приятелите. Ако изберем такъв тип подарък трябва много добре да сме запознати с вкуса на хората, на които искаме да го подарим и да се надяваме, че все пак нашият скъп дар ще бъде оценен по достойнство и няма да събира прах в някой килер.

А ако сме решили да бъдем авантюристични и да проявим чувството си за хумор с оттенък на бъдещ прагматизъм можем да подарим и нотариален акт за парцел на Луната. Ако имате много приятели, на които им предстои брак трябва да побързате с покупките, по възможност на едро, защото парцелите с изглед към Земята са на привършване.

В последно време и самите младоженци стават все по-практични и улесняват безгранично своите гости, като им дават списък с желанията си, които могат да намерят в точно определен магазин. Тогава не остава нищо друго, освен да отидем и да изберем едно от нещата в списъка. Наистина елемента на изненадата се губи, но пък се спестява и емоционалното фиаско, което да ни откаже от тази прекрасна дарба – да подаряваме с желание.

Други младоженци пък са още по пределно кратки, категорични и откровени – искат пари. Какво му трябва повече на човек, след като вече е намерил любовта?

Доста по-безлично е да подариш просто пликче с пари, но пък щом на младоженците им харесва, какво по-лесно от това? Приготвяш някаква сума, ако ти се струва малка и не искаш да се червиш, че си дал най-малко пускаш пликчето като анонимен дарител, а ако искаш да обърнеш специално вниманието към себе си, за да те запомнят като щедър благодетел, прибавяш и елегантна картичка с пожелание.

И остава само да отидеш да се повеселиш, да поиграеш хора и ръченици и да пожелаеш на добър час.

Коментирай