Една купа с нарове мигновено може да ви препрати към библейските времена, към тайните вечери и ритуали. Затова и присъствието му на трапезата е на особена почит.
Нарът е възпят още в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта. Едно от имената на този божествен плод е гранат, но не защото формата му е като граната, а от латинското название “granatum”, което означава зърнест. На английски е – зърнеста ябълка. Наистина много полезна зърнеста сладост, но и не толкова лесна за консумация. Не може пътьом за работа да хруснеш един нар. Консумацията на нара е цял ритуал. Плодът се разтваря, зрънцата се събират като капки роса и се разнася невероятен аромат. Разбира се трябва да се внимава с петната от аления като кръв сок.
Важно е да се знае, че нарът е наистина витаминна граната. Той е изключително богат на витамини C и успешно може да замества лимона по нашите географски ширини. Богат е също и на витамини P, B1, B2, B6 и B12, а също така витамин E и провитамин A.
Сокът от нар действа тонизиращо и е изключително предпочитан в страните с горещ климат. Той е богат на манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед, което го прави пръв приятел на народните лечители. Притежава още плодови киселини, аминокиселини, нишесте, целулоза, течни масла, дъбилни вещества.
В най-голямо количество дъбилните вещества са в кората на плода, затова от нея се прави ароматен чай, който действа благотворно при стомашни разстройства. Смята се, че помага и при висока температура, ангина и кашлица, както и при пневмония, анемии, дерматити.
Нарът се е използвал навремето и в борбата срещу тениите, при обилна менструация, възпаление на сливиците и венците. Правела се е настойка от кора от нар, която се е варяла в 500 мл вода. Отварата се е прецеждала и се е пиела преди ядене.
Сокът на киселите плодове е идеална напитка и за диабетици.
Зрънцата от нар могат да се използват за украса на сладоледи, торти и други сладкарски изделия. Варен и сгъстен сокът от нар се използва в източната кухня за подправка за печени птичи меса и риба.
Родината на нара е Югозападна Азия, но той от дълги години се култивира и у нас. Най-добре вирее в Югозападна България и по Черноморието, но е желан плод във всеки дом.
Здравословните предимства на мюслито