Семейство

УНИЦЕФ в подкрепа на Могилино

19.11.2007г. / 15 12ч.
Аз жената
УНИЦЕФ в подкрепа на Могилино

УНИЦЕФ отново призовава за ускоряване на усилията и действията за подобряване системата за благосъстояние на децата в България и в частност, проблема с институционализирането на деца, лишени от родителска грижа.

Изявлението на Фонда за деца на Организацията на Обединените нации (УНИЦЕФ) е по повод на британския документален филм “Изоставените деца на България”, излъчен по Би Би Си. Филмът обрисува недопустимото положение в един дом за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) в с. Могилино. За пореден път става ясно, че спешни усилия незабавно трябва да се насочат към превенция на институционализацията и за подобряване на подкрепата за деца, лишени от родителска грижа.

Правителството на Република България разработи план за действие, чиято крайна цел е закриването на дома в с. Могилино. Той ще бъде изпълнен в партньорство с УНИЦЕФ и алианс от неправителствени организации. УНИЦЕФ подпомага изпълнението на плана в три главни области:

  • Оказване на спешна помощ за подобряване качеството на непосредствената грижа за децата, живеещи понастоящем в дома;
  • Извършване на индивидуална оценка на нуждите на всяко дете, изготвена от мултидисциплинарен експертен екип (състоящ се от педиатър, логопед, социален работник, рехабилитатор, психолог). Въз основа на оценката, екипът ще разработи индивидуални планове за грижа за всяко дете.
  • Извършване на оценка на инфраструктурата и нивото на развитие на социалните услуги в региона на гр. Русе, както и подкрепа на Отдела за закрила на детето в гр. Русе по работата за реинтеграция на децата и развитието на приемна грижа в областта.

Като част от плана, на 7 и 8 ноември, УНИЦЕФ, съвместно с Агенция за социално подпомагане и представител на алианса от неправителствени организации посети дома и оцени неотложните нужди на децата.
Основното заключение на екипа е, че предоставяната грижа за 65-те деца в институцията са лоши, а персоналът не е достатъчно квалифициран. Състоянието на 3 деца бе определено като критично и те бяха настанени в болница по спешност. Още 20 деца имат спешна нужда от незабавна специализирана грижа и захранване, за да се облекчат последиците от недостатъчното хранене и неподходящата грижа.

Въз основа на оценката и разработения план, в момента се набира екип от специалисти по социални дейности и медицински експерти, които ще започнат работа в дома тази седмица. Едновременно с предоставянето на спешна грижа и стимулиране на децата, ще бъдат разработени индивидуални оценки и план за алтернативни грижи за всяко дете. УНИЦЕФ отправи молба към правителството да предостави допълнителна информация за състоянието на грижата в други институции за деца с увреждания, като част от прегледа на системата за институционална грижа за деца в страната.

УНИЦЕФ сътрудничи с правителството на Република България в провеждането на основни реформи, насочени към предотвратяване на настаняването на деца в домове и подобряване подкрепата на деца, лишени от родителска грижа. Нужни са още ключови реформи за преструктурирането на съществуващите домове в система от услуги в общността, които да защитават и осигуряват правото на детето да живее в семейна среда.

УНИЦЕФ ще продължи да оказва съдействие на правителството на България в развиването на услуги, в подкрепа на семействата, целящи превенция на изоставянето на деца. УНИЦЕФ ще продължи да подпомага и общините в създаването на подходящи услуги за деца и насочването на нужните финансови средства за деинституционализация.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
зорница ( преди 11 години )
много обичам децата самата аз имам 2 момиче и момче ако имах нужната кваликафикация с радост бих се грижела в някое от домовете за деца лишени от родителска грижа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 11 години )
Желая да изпратя поздравителни картички за коледа на Уницеф.От Уницеф България отговориха, че нямат такива?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар