И пак кучета ни яли

03.12.2007г. / 12 52ч.
Аз жената
И пак кучета ни яли

На кого е изгодно в България да няма Закон за защита на животните

Трагедията с нападнатата и убита от кучета англичанка в село Недялско отново провокира въпроса за регулацията и прилагането на законови мерки, които трябва да спазват всички, които отглеждат животни в България, независимо дали те са домашни кучета или селскостопански животни. Оказа се, че кучетата от Недялско са домашни, собственост на местен фермер. Той ги е развъждал безконтролно и оставил без надзор да скитат по улиците. Със своята немарливост и безхаберие, собственикът на тези кучета е причинил смърт на невинен човек. И това ще остане безнаказано, защото българските законодатели отново върнаха Закона за защита на животните, в който ясно са описани задълженията на собствениците на домашни кучета.

Случайно или не, инцидентът в село Недялково се случва само 24 часа преди в пленарна зала на второ четене да влезе Законът за защита на животните. И той отново е блокиран. Може би е само съвпадение, а може би не съвсем. Но нека си зададем въпроса – на кого е изгодно да няма такъв закон в България? Да разгледаме фактите:
- Годишно в България общините отпускат повече от 5 млн. лева за борба с проблема бездомни кучета. От тези средства много малка част реално се усвоява по предназначение, повечето потъват в нечий джоб. Според запознати това е един от каналите за отклоняване на общински средства към партийни каси. Според новия Закон за защита на животните, общините трябва да подготвят и започнат изпълнението на кастрационни програми в сътрудничество и под контрола на природозащитни организации.
- Далеч по-голяма сума се разиграва в нелегалните боеве с кучета. Замесени са не само мутри и мафиотски босове, но и известни политици, спортисти и “обществени деятели”. Макар дори и сега действащият Закон за ветеринарно-медицинската дейност формално да забранява боевете, няма нито един случай на разследване на сигнал или, не дай боже, налагане на глоба. Законът за защита на животните освен високите глоби предвижда и строги наказателни мерки за организаторите на подобен род гнусни мероприятия.
- Бездомните животни в България са суровина, при това напълно безплатна. Доскоро се считаше, че разказите за търговия с кучешки кожи, котешки черепи и трупно месо бяха считани за градски легенди. Наскоро обаче беше доказано, че дори държавни институции с утвърден престиж, като Военно-медицинска академия, използват бездомни кучета за опити. Според новия Закон за защита на животните, хората, замесени в подобен род дейности, ще получат освен административните наказания и затвор.
- Бездомните кучета са проблем, който освен за отвличане на общественото внимание, служи и като изключително удобен инструмент в предизборни кампании. Не са един и два случаите, в които кметове отчитат дейност в полза на обществото, като организират показни ловни хайки само няколко седмици преди избори и след това гордо се тупат в гърдите как бързо и ефективно са решили проблема. До следващите избори, когато се оказва, че подопечното им населено място отново се е напълнило с кучета.

Е, след всичко изброено, дали е случайно, че за 24 ч. с. Недялско стана центърът на България? Надали. А защо само ден преди гласуването на Закона за защита на животните?

Разследване на журналистката от Шумен Тонка Петрова установи, че кучетата, които са нападнали англичанката Ан Маргарет са домашни, собственост на Стоян Събев от село Недялско. Тези кучета са се разхождали свободно, пазели са двора му, пълен със селскостопанска техника. Хранел ги е с трупове на мъртви животни от фермата си, които им е хвърлял и те са разкъсвали. Кучетата са домашни, развъждани безконтролно и оставени да скитат по улиците. В селото е имало много оплаквания, но никой не е обърнал внимание.

След инцидента Стоян Събев убива кучетата си . Цяло село е чуло писъците им, вероятно след това са били заровени. Това твърдят хора от селото и приятелки на мъртвата Маргарет. Част от хората, с които журналистката е говорила са казали същото и при даване на показания в полицията.

Кметът на селото е казал, че кучетата са бездомни, а не собственост на фермера. След разговори с хората от селото, журналистката Тонка Петрова разбира, че кметът Тодор Железов е приятел със сина на фермера и затова е скрил истината от полицията.

Шест пъти преди фаталния ден Ан Маргарет е била хапана от същите кучета. Това твърди нейната българска приятелка Мария Петкова. Ако раните й са били дълбоки, вероятно е ходила и на лекар. Не намерила сили обаче да се оплаче в полицията, не знаела как да го направи, твърди Мария.

Случаят в село Недялско е поредното доказателство за липсата на административни и законови мерки, регулиращи задълженията на собствениците на домашни кучета и ограничаващи домашното развъждане, което е една от основните причини за огромния брой бездомни животни. И не на последно място, не са регламентирани последствията и наказанията за всеки собственик на куче, който поради своята немарливост и безхаберие е причинил смъртта на невинен човек.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
Не мога да повярвам, че статията е от 2007г, а сега сме 2012г и 5г вече "кучешкият проблем" не само, че все още съществува, но дори е и още по-болезнен, а жертвите са още повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 6 rate down comment
Симона ( преди 11 години )
Знам че никой няма да ми прочете мнението защото съм "малка" но според мен кучетата също са живи същества и не заслужват да се третират в клетки. x(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Госпожо Първанова,лошото отношение към животните води до лошо отношение към всички останали.Кучетата не са виновни за всичките Ви проблеми.Те са на улицата,защото хората ги пускат там.Вие с какво сте по-добра от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Прасто ме е срам да чета вече такива писания!!!Тотално безхаберие цари у нас на всички нива: Тръгнали сме да ревем и да плачем за беаздомните кучета, а не виждаме бездомните деца?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар