Феноменът "чувствителност"

09.10.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Феноменът "чувствителност"

Ако "стресът" бе един от основните проблеми през 90-те години на миналия век, то през 21-ви век се появи друг феномен – "чувствителността". Това е термин, който все повече навлиза в ежедневието ни – проектите по които работим са "чувствителни по отношение на времето (срокове и т. н.)", търсим партньори, които са "емоционално чувствителни" и дори важната за нас информация може да бъде определена като "чувствителна информация".

И така – какво се случва всъщност? Дали не се превръщаме в пренапрегнати и емоционално затормозени личности? Отговорът е: "Не!" Част от причините, поради които "чувствителността" зае важно място в ежедневието на модерните хора, са поставянето на високи изисквания към себе си, удълженото работно време, малкото време, отделяно за приятели и почивка, стремежът към постигане на външен вид според очакванията на обществото. Следователно е нормално чувствителността, като явление, да придобива все по-голяма важност по отношение на психологическото, емоционалното и физиологичното ни състояние.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и като такъв е нужно да му обръщаме съответното внимание, в този смисъл е от значение и състоянието на кожата на главата. Кожата на главата e една от най-фините кожи, 50 пъти по-тънка от кожата на петите.

Кой има проблеми с кожата си?

  • 1/3 от човечеството определя своята кожа като чувствителна
  • 2/3 от децата под 10 години и почти всички хора над 60 години са със суха и чувствителна кожа
  • 70% от жените мислят, че имат чувствителна кожа

Обяснението на д-р Джон Грей от престижния Институт за изследване на косата е: "Само 20% от населението изпитват истинска, вродена "чувствителност". Негативните ефекти от слънцето, светлината, горещината и студа създават предпоставки за появата на странични ефекти, които водят до влошаване на здравословното състояние". От друга страна, скорошно проучване на специалисти от Проктър и Гембъл показва, че 50% от интервюираните жени твърдят, че имат чувствителна кожа. Въпросът е на какво се дължи тази разлика във фактите. Експерти в областта твърдят, че има специфични фактори, които в дадени случаи повишават чувствителността на кожата. От една страна това могат да са външни фактори като студ, топлина или ултравиолетови лъчи /UV/ . От друга страна, използването на неподходящи козметични продукти може да доведе до повишаване на чувствителността на кожата, дори тя да не е генетично чувствителна.

Ето защо, за чувствителната кожа е изключително важно да се използват специални, хипоалергенни козметични продукти, които предпазват естествения й тен, като едновременно с това я подхранват. Кожата на главата също е предразположена към повишена чувствителност, особено поради факта, че тя е много тънка и нежна /почти колкото кожата на клепачите на очите ни/. Какво бихме могли да направим, за да полагаме същите грижи за кожата на главата, каквито полагаме за кожата на лицето си? А как да постъпим в усложнена ситуация при появата на странични проблеми като пърхот?

Косата ни също е чувствителна. Има няколко фактора, които влияят на чувствителността й – механичните увреждания, продължително третиране с химикали и природните фактори, които понякога увреждат повърхността и вътрешната част на косъма. При наличието на тези фактори, най-често се получават цъфтящи и заплетени краища.

Чувствителната кожа

  • На 2 кв. см. кожа са разположени повече от 11 млн. нервни клетки, 80 рецептора, реагиращи на студ и 165 рецептора, реагиращи на допир
  • Съществуват поне пет различни вида рецептори по кожата: за топлина, студ, допир, болка и сърбеж
  • Кожата има различни нива на чувствителност
  • Чувствителността е наследствена – 75% от чувствителните хора имат роднини, които страдат от екземи, астма или някаква алергия
  • Бялата, луничава кожа и кожата на хора с руси или червени коси е особено предразположена към чувствителност

Ето защо Проктър и Гембъл представят нов продукт, специално създаден за поддържане и предпазване на "чувствителните" коси – Head & Shoulders Sensitive. Специалната формула на Head & Shoulders Sensitive го прави единствения шампоан против пърхот, създаден специално за чувствителна кожа. А ето и петте основни причини, които доказват, че H&S Sensitive е идеалният шампоан за чувствителна кожа:

  • "Чувствителна" формула. H&S Sensitive има специална хипоалергенна формула, включваща естествени съставки, които не вредят на кожата.
  • "Чувствителна" визия. Дългогодишните проучвания показват, че понякога оцветителите спомагат за повишаване на чувствителността на кожата. Поради това H&S Sensitive не съдържа оцветители – той е чисто бял, деликатен и съответстващ напълно на съвременната представа за продукт за чувствителна кожа.
  • Нежно ухание. Специално за H&S Sensitive беше създаден аромат, съобразен със специфичните изисквания на хората с чувствителна кожа – деликатен, чувствен и вдъхновяващ. Основният аромат е специална комбинация от екзотични растения /кокосов орех и сандалово дърво/, нежни цветя /розов жасмин, бели рози и маргарити/ и деликатни плодови ухания /японска круша, пъпеш, праскова и алое/.
  • Нежно решение на проблема с пърхота. H&S Sensitive е перфектното средство за борба с пърхота, защото, както останалите шампоани от серията, съдържа съставката Pyrithione Zinc (ZPT), която действа директно на кожата на главата като премахва пърхота изцяло.
  • "Чувствително тестван". И най-накрая – H&S Sensitive е дерматологично тестван продукт, който гарантира красива коса, без пърхот и без странични ефекти за чувствителната кожа.

Коментирай