Козметика и грим

Първото впечатление е важно

10.01.2008г. / 09 33ч.
Аз жената
Първото впечатление е важно

Изследвания показват, че непознатите правят оценки един за друг много бързо – за минути или дори за секунди! Ние наблюдаваме и абсорбираме редица фактори, например – блестяща усмивка, ясен говор, модна прическа, силно ръкостискане или добра стойка, които след това обработваме като насоки.

Нещо повече – преценките, които формираме в онези няколко мига, в бъдеще могат да повлияят на това как впоследствие реагираме и комуникираме с този човек, така първоначалната среща може да определи целия процес на общуването.

Ето няколко полезни съвета как да направите страхотно първо впечатление:

1. Решете преди самото събитие какво впечатление искате да направите. И не забравяйте, че косата и гримът ви говорят за вас точно толкова, колкото и дрехите ви, така че не фокусирайте цялото си внимание единствено върху облеклото. Например, червени устни и очна линия ще изпратят много различно послание от розов руж и бляскави устни, както и прическата с вдигната от всички страни нагоре коса има много по-различни вибрации отколкото тази коса, която е оставена да пада свободно.
2. Черпете вдъхновение от списанията. Ако нещо силно ви въздейства – като отделна прическа или нюанс червено червило, помислете дали не биха могли да ви бъдат от полза.
3. Редовно отделяйте време да се поглезите. Това благоприятства не само вашето физическо, но и психическо състояние, като приповдига общото ви настроение. Например масажът на лицето наистина ще помогне на кожата ви да заблести, а масажът на кожата на главата е чудесен за повишаването притока на кръв към главата, благоприятствайки цялостното състояние на косата ви и освобождавайки ви от стреса.
4. Бъдете внимателни към външността си, тъй като хората правят всички видове преценки за вас, базирайки се на това как изглеждате. Както и да е – не се взимат предвид само чисто физическите черти – по-голямо впечатление прави това до каква степен се грижите за външността си. Например, ако сте облечени подходящо за даден случай, косата ви е свежа и чиста, показвате, че държите на себе си, което пък ще изпрати положителни сигнали на хората около вас.
4. Запомнете т. нар. “Хало ефект” – Психолозите са установили, че един голям детайл може да надделее над всички други фактори, дори и ако са негативни. Например, ако сте отделили време да създадете страхотно визуално въздействие, то шансовете са да бъдете оценени автоматично като по-успешни, интелигентни и отзивчиви. Така че запомнете, че трябва да използвате силните си страни.
5. Имайте предвид, че също така съществува и “Ехо ефект” Ако влизате в стая, за да направите презентация, изглеждайки развлачени или неорганизирани, дори и да се представите приемливо добре, публиката може да ви оцени негативно въз основа на първоначалното впечатление.
6. Ако сте нервни, опитайте да забавите дишането си до шест дъха в минута. Ако можете да направите това, тялото ви ще започне да се отпуска и вие ще почувствате повече контрол в дадената ситуация.
7. Обърнете внимание на вашата поза. Изправете се и дръжте раменете си назад, така създавате впечатление на увереност.
8. Пазете езика на тялото “отворен”. Ако не кръстосвате ръцете си и не обръщате тялото си с гръб към тези, до които адресирате своите послания, ще бъдете добре приет.
9. Опитайте се да поддържате умерено ниво на визуален контакт. Поглед от разстояние е знак, че ви липсва увереност, но също така не трябва да се втренчвате.
10. Усмихвайте се. Когато срещаме непознати, ние търсим тази невербална част от комуникацията, и колкото по-скоро я видим, толкова по-трудно ни е да не й отвърнем.

Първото впечатление от косата

1. Грижата за вашата коса да изглежда чиста и да е добре оформена е усилие, което си заслужава. В ден, през който косата ви не изглежда добре може да увеличи чувството на несигурност и да засили степента на неувереност, което може да доведе до ваше не до там добро представяне.
2. Блестящата коса ще ви направи забележими. Интересно, но косата винаги е била белег за младост и здраве.
3. Ако сте на романтична среща – прокарването на пръстите през косата, ако сте дама, премятането и поклащането свободно – са класически техники за флирт, които издават интерес. И все пак не прекалявайте с докосванията на косата, защото това може да се изтълкува като нервен или суетен жест.
4. Не прекалявайте със стилизиращите продукти. Косата с обем и естествено движение се приема като по-атрактивна и грабваща вниманието, защото движението стимулира повече участъци от нашия мозък, по-специално движещите се повърхности привличат по-лесно светлината.

Красивата коса започва от доброто състояние на кожата на главата. Постоянната поддръжка ще запази кожата на главата здрава. От правилната температура на водата и подходящата грижа, до масажа и дълбокото дишане са тайните на здравата кожа на главата.

Охладете се: Въздържайте се да миете косата си с изключително гореща вода. Само ще раздразните кожата на главата и влошите състоянието й. Вместо това, използвайте топла вода и винаги изплаквайте старателно.

Правете правилни движения: Повишаването на кръвния приток към кожата на главата не е само в полза на цялостното състояние на вашата коса, но помага за отпускане, което също така е чудесно за грижата на кожата на главата. Опитайте този традиционен тай-масаж на главата:
Използвайте върховете на пръстите и палците си, за да масажирате кожата на главата чрез малки кръгообразни движения, започвайки от контурите на главата отпред, отзад в близост до темето и надолу към задната част на шията. Повторете пет пъти.
След това използвайте показалеца и палеца да разтеглите внимателно ушите си, започвайки от изпъкналостите, движейки се нагоре и около тях – извършвайте тези движения най-малко две минути. Това стимулира меридианите или енергийните линии в ушите, освобождавайки дълбоко напрежението.
Завършете като използвате нежно върховете на пръстите, за да масажирате лицето си чрез натиск. Използвайте движенията “пиано” стил, за да потропвате и натискате внимателно; извършвайте движенията от центъра на лицето навън към ушите, линията на челюстта и слепоочията.
Подхранвайте кожата на главата: Косата сама по себе си представлява вид протеин, извлича полезни вещества от жилестия протеин – риба, крехко пиле, крехко червено месо и яйца – докато кожата на главата ни се чувства добре чрез балансирана диета с много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини, като зехтин и ленено масло, и изобилие от вода за пиене.
Почистване: Люспенето на кожата на главата се предотвратява чрез ежедневно измиване, особено ако използвате формула като Head & Shoulders, създадена за честа употреба. Масажирайте внимателно кожата на главата, докато измивате, за да дадете на нея и на косата си ежедневна тренировка.
Пазарувайте стратегически: Ако имате проблеми с кожата на главата, избирайте шампоан и балсам, които се грижат за нея и съответно за вашия тип коса – Head & Shoulders Actizinc формула съдържа микро частици на активни съставки, които се борят с пърхота и успокояват сърбежа. Това, съчетано с индивидуални ползи за косата ви предлага серията Head & Shoulders, който едновременно се грижи за кожата на главата и вашата коса!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Павлина ( преди 11 години )
Статията е хубава, но като цяло е една голяма реклама на шампоана Head & Shoulders
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Йорданка ( преди 11 години )
Статията е много интересна,впе4атлява6а и интригува6а.Но моге и да се дискутира по въпроса, как да запазим това добро първо впе4атление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
iv ( преди 11 години )
полезна информация има в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Мими ( преди 11 години )
Първото впечатление е важно, но следващите са още по-важни. Те често са коренно различни от първото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Каприз ( преди 11 години )
Защо понякога се появява болка по скалпа на върха на главата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
теди ( преди 11 години )
много ценна статия!защо ли-т.к.ценностна система се гради,но и се руши от социума.и колкото и трудно да ни е,бълг.е човек отколе с достойнство.а всичко от традициите ни трябва да се съхрани.въпр.бедноста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар