Свободно време

Женски лидерски лагер 2008

23.01.2008г. / 12 10ч.
Аз жената
Женски лидерски лагер 2008

Екип от 15 млади момичета се е заел с нелеката задача да организира женски лидерски лагер “Глоу” 2008, който ще се проведе това лято за девета поредна година с изключителната техническа подкрепа на Корпуса на Мира, България. От 2004 година, със съдействието на Европейски информационен център, Лагерът се провежда във Велико Търново. През тези години нашият едноседмичен летен лагер е променил живота на стотици млади българки, преоткрили себе си и намерили нужните сили и знания, за да се изградят като силни и активни граждани. Всяка година лагерът, провеждан изцяло на английски език, дава възможност на 50 момичета от цялата страна да научат повече по въпроси, касаещи развитието на гражданското общество като права на човека и равенство на половете, толерантност, културно разнообразие, превенция на насилието, както и по въпроси от по-лично естество като сексуална култура, хранителни проблеми.

В процеса на работа, чрез интерактивни методи на принципа “връстници обучават връстници”, момичетата придобиват нови умения за работа в екип. Също така се запознават с методите на целеполагане, планиране, изработка и реализация на проекти и кампании. 20 техни връстнички, участвали вече в Лагер “Глоу” и отличили се със своите изключителни лидерски качества, получават възможността да се завърнат на Лагера, но вече като обучители, след като преминат предварително тридневен допълнителен обучителен курс по посочените теми.

Всяко от момичетата, преминало през Лагера, провежда в своето населено място малка благотворителна кампания, чрез която да демонстрира наученото по време на сесиите, относно организирането на събития и хепънинги, като събраните финансови средства се предоставят за провеждането на Лагера. Това позволява на момичетата, участнички в Лагера, да се включат безплатно или срещу символичната сума от 75 лв. Това гарантира достъпността му за всички социални слоеве на нашето общество. От тази година обаче Лагерът трябва да премине към самостоятелно финансиране, тоест да набави необходимите средства от частни донори или съответно да повиши цената, която заплащат участничките в него. Тъй като нашият организационен екип желае да предостави равен шанс на всички момичета да се включат в Лагера, без да са възпрепятствани от финансовото си състояние, стартираме голяма национална кампания за събиране на средства “Аз мога...”. Освен, за да набере средства, тази кампания има за цел и да покаже на младите хора, че за да се осъществят техните желания са необходими единствено много желание и фантазия. Кампанията ще обхване различни по вид и мащаб събития (лекции, срещи, конкурси, изложби, състезания, хепънинги и др.), които ще се състоят преимуществено в следните градове и села: София, Правец, Ботевград, Видин, Велико Търново, Разград, Варна, Каварна, Стара Загора, Дупница, Дрен и Сапарево.

Лагер “Глоу” - “Момичетата управляват нашия свят”
Идеята за Лагер “Глоу” се инициира през 1995 г. от доброволец от Корпуса на мира в Румъния. Оттогава доброволците от Корпус на мира я разпространяват в цял свят, включително и в България, където първият лагер се провежда през 2000 г. Лагер “Глоу” е едноседмично преживяване, насочено към насърчаване себеуважението у младите жени на възраст между 14 и 18 години, изграждането на лидерски качества, умения за взимане на решения, поставяне на цели, комуникативност, окуражаване на обществената толерантност, а също и осигуряването на информация за проблемите, с които те се срещат днес – трафик на хора, здраве, ХИВ/СПИН, околна среда и доброволческа дейност. Всички дискусии се провеждат на английски език. Лагер “Глоу” съществува предимно благодарение на щедростта на нашите дарители и на съвместните усилия на НПО “Глоу” и Европейски информационен център. От 2004 година Корпусът на мира определи Европейски център и Ресурсен център “Отворена врата” като постоянни домакини на летния лагер. От 2000 г. през летния лагер Глоу са преминали над 600 момичета от цялата страна. Участничките в лагера са както от големите областни центрове, така и от най-малките населени места (Девин, Троян, Велики Преслав, Дупница, Лом и прочие). Възпитаничките на лагера са водещи в своите местни общности, а някои от девойките са активни участнички в международни партньорски проекти.
www.campglowbg.eu

Дефицит ли е доброто лидерство?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Tina ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Maya ( преди 11 години )
Идеята е страхотна! Познавам момичета, които са били на този лагер. Впечатленията им са повече от чудесни. Много се радвам на такава прояви. Момичетата заслужават да управляват нашият свят! Дано имат успех и тази година и осъществят добрите си намерения! Много се радвам на такива умни, амбициозни и решителни млади хора! Бъдещето е тяхно!Успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
elennda@mail.bg ( преди 11 години )
Идеята е чудесна, но не съм чувала досега за този лагер.Как се набират желаещи и къде се популяризира? И дали е за всички или за организатори и сие? До колкото виждам едни и същи го посещават?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
bravo ( преди 11 години )
много се радвам, че вече и в България има такива хора, които смятат, че жените могат да бъдат лидери и знаят как да открият тези качества във всяка една от нас. надявам се много читатели да разберат за този лагер,аз лично ще споделя на мои приятелки да запишат дъщерите си и някой ден ако имам дъщеря ще се радвам да стане част от CAMP GLOW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ani ( преди 11 години )
Този лагер е едно незабравимо преживяване,което те променя зацял живот!Благодарение на него знам какво е да оценяваш себе си и хората около себе си,как да посрещаш проблемите като предизвикателства и да не се страхуваш да се справиш с тях.На втората си година на този лагер успях да почувствам какво означава наистина да си значим.Това да помагаш и да даваш всичко от себе си за да помогнеш на други млади момичета,които са в най-трудните си години,когато се развиват като личности и тарсят начини да направят от себе си силни и независими хора.Camp GLOW е онова нещо,от което всяко едно младо момиче се нуждае и от чиято емоция и сила трябва да почерпи сила за да се развие като лидер в своята среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mimi ( преди 11 години )
Hubavo e, 4e vse pak ima mladi hora, koito se zanimavat s ne6to, koeto preosmislq na4ina im na jivat. V dness6no vreme, 4ast ot mladejite predpo4itat da zaminat v druga strana, ne vijdaiki smisul da ostanat, a drugi izob6to ne namirat smisul v ni6t....Pojelavam uspeh na horata, zanimava6ti se s organiziraneto na tazgodi6niq lager!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
enthusiast ( преди 11 години )
е ето,че и в България има инициативни млади хора, които правят НЕЩО СМИСЛЕНО не само за себе си,но и за обществото, в което живеят.До колкото разбрах всичко,което се върши е на доброволни начала.Ето това се нарича повод за гордост и възхищение.Продължавайте все така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар