Свободно време

Мъже в поли - изложба в Ню Йорк

10.11.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Мъже в поли - изложба в Ню Йорк

Тази пачуърк пола на френския дизайнер Жан Пол Готие от колекцията му за сезона есен/зима 1985-86 г. е включена в изложбата "Bravehearts: Men In Skirts" (Смели сърца: мъже в поли), открита тези дни в нюйоркския музей на изкуствата "Метрополитън" (MetMuseum.org).

"Не се опитвам да облека всички мъже в поли, а да им дам свободата да го направят, ако искат. Жените са се борили години наред за правото да носят панталони", казва скандалният французин, който за откриването сложил плисирана черна пола до глезените и смокинг. Готие е спонсор на изложбата, а неин организатор е Андрю Болтън, автор и на книга по темата.

Днешният дизайн е вдъхновен от историята: тогите на древните римляни, шотландските "килт", саронгите и кафтаните.
Поли са обличали и мъже от шоубизнеса: певците Дейвид Боуи, Мик Джагър, Роби Уйлямс, киноактьорите Юън Макгрегър и Самюъл Джексън, дори футболната звезда Дейвид Бекъм, се обяснява в луксозното издание.

В експозицията са включени още дрехи от Джорджо Армани, Роберто Кавали, "Ком де Гарсон", "Долче и Габана", Джон Галиано, Том Форд ("Гучи"), Дона Карън, Кензо, Алегзандър Маккуин, Вивиан Уестууд и др.

снимка: MetMuseum.org/special

Коментирай