Здраве и красота

Витамините срещу депресията

29.01.2008г. / 08 49ч.
Аз жената
Витамините срещу депресията

Повечето от жените са нащрек за килограмите и обиколката на ханша си. Подлагат се на драстични диети, някой се консултират с диетолог, други разчитат на чуждия опит почерпен от форумите или от приятелки. Обаче се оказва, че неправилното провеждане на диети ни лишава от ценни витамини, а това води до депресия, проблеми с паметта, безсъние, стомашно-чревни проблеми и дори до желание за самоубийство.

Втренчени в кантара и сантиметъра често рискуваме здравето си. За щастие повечето диети наблягат на плодовете и зеленчуците, които са основните естествени носители на витамини, но не всички български жени могат да си ги позволят. Много карат само на глад, кафе, чай и цигари и отслабват наистина, но така навреждат неимоверно много на здравето си. Затова преди всяка диета трябва да помислим поемаме ли достатъчно витамини и минерали. Повечето хора, които са си правили труда да четат листовките на витамините знаят, че:

Витамин B1 (тиамин) е изключително важен за правилното функциониране на мозъка. Липсата му води до умора, раздразнителност, безпокойство и различни форми на депресия.

Липсата на Витамин B3 (ниацин) може да доведе до тежки форми на шизофрения. Първите симптоми са превъзбуда и безпокойство. Особено важен е за подрастващите, защото ако те не приемат достатъчно количество ниацин може да се наблюдава забавяне на умствените и физическите процеси. Един поглед към домовете за изоставени деца могат безпрекословно да потвърдят това твърдение.

Липсата на Витамин B5 (пантотенична киселина) отново се изразява в хроничен стрес и депресия, тъй като той отново е от жизненоважните елементи, които способстват за образуването на хормоните и за мозъчното вещество ацетилхолин.

Липсата на Витамин B6 (пиридоксин) предизвиква увреждания на имунната система, кожата и води до умствени проблеми. Според някои изследвания злоупотребата с алкохол и продължителното приемане на орални контрацептиви също предизвикват недостатъчност на витамин B6.

Липсата на Витамин B12 води до проблем с пренасянето на кислорода в кръвта и като следствие до злокачествена анемия. Липсата му може да се изрази в раздразнителност, объркване, резки промени в настроението, загуба на апетит, отпадналост, недостиг на въздух, сърцебиене. Трябва да се има предвид, че липсата му се наблюдава по-често сред възрастните хора и затова те трябва да се грижат своевременно да си го набавят.

Липсата на фолиева киселина, за която сме говорили многократно, при бременните жени може да доведе до неврални дефекти на бебето. Някои от враговете са отново неочаквано познати. Сред тях лекарите включват отново алкохолизма, лошите хранителни навици, както и така често използваните при болка от дамите аспирин и успокоителни и отново орални контрацептиви.

Липсата на Витамин C отново води до депресия. Особено важен е за бременните и кърмачките, защото в този период се увеличава нуждата от Витамин C.

В крайна сметка един бърз преглед на опаковката на витамините ни отвежда директно към сергиите с плодове и зеленчуци или към щандовете на аптеките.

Нарът – витаминната граната

Коментирай