Семейство

Женените хора са по-щастливи от неженените?

22.02.2008г. / 09 25ч.
Вергиния Генова
Женените хора са по-щастливи от неженените?

По-щастливи ли са женените от неженените? Това е въпросът, над който много жени упорито разсъждават, тюхкат се, защото не са намерили правилния спътник в живота, да не говорим, че понякога не са намерили какъвто и да е. И когато някой (потенциален) се зададе на хоризонта, той е посрещан като цар освободител.

Бракът е институция, която не е особено популярна в нашето съвремие, но само заради нежеланието на младите да са част от градивната клетка на обществото това не ги спира да се влюбват, да живеят заедно, да се обичат и да отглеждат децата си, без да са женени – но като се замислим това не ги прави необвързани.

И поради тези съвременни интерпретации е трудно да се каже дали когато хората маркират в анкетата на сайта отговор (може би – 37.67 %), имат предвид само онази част от обществото, която е избрала да сключи граждански законен брак или просто онази част, която си е намерила правилната половинка, с която да прекара живота и възпита децата си.

На необвързаните винаги им се струва, че ако имаха човек до себе си, животът им щеше да бъде по-лесен и по-хубав, затова те мигновено са склонни да маркират отговор (може би) и да се надяват, че това може би ще се случи. А тези, които са вече женени се успокояват, че дори да не е перфектно, без семейство в този страшен свят сигурно би било още по-ужасно. Така че от двете злини трябва да се избере по-малката.

Кое е по-добре – сам или с партньор? Коментарът би бил предизвикателство за всеки философ и достойна тема за спор по време на едновремешните дебати, както и за днешните словесни сблъсъци. Както се казва, или си намираш добра жена или ставаш философ. В днешно време освен философ може да станеш запален рибар, планинар, фотограф и дори бизнесмен, само и само да избягаш от семейството.

Но пък колко по-хубаво е да си в семейството? С (напълно вярно) няма как да не предположим, че са отговорили именно онези щастливо обвързани двойки, които са 19.32% от участвалите в анкетата.

Групата на скептиците, отговорили с (категорично невярно) са 7.59 %. Тук би трябвало да са хората, които се страхуват от обвързването по принцип, които не са имали добри образци, когато са били малки и онези, които вече са се опарили от тази законова институция – семейството.

На фона на големия процент разводи в България е малък и процента 13.17 % на онези, които смятат, че е (невярно), че женените хора са по-щастливи. Няма гаранция, че именно тези 13.17 % са женени, разбира се.

Нямат мнение само 5.02 % от участниците в анкетата. Тук най-вероятно влизат най-младите ни читатели, които нямат личен опит в тази сфера и са на възраст под 20 години. Въпреки че дори и те би трябвало да имат наблюдения дали са щастливи женените хора, като наблюдават своите семейства, семействата на приятелите си и обществото като цяло. Но да кажем, че аутсайдерите на обществото са 5.02 %, които са над тези неща и това дали са женени или не, не ги събаря и въобще не им влиза в параметрите на категорията щастие.

Коментирай