Здраве и красота

Пролетни вируси

25.02.2008г. / 11 22ч.
Аз жената
Пролетни вируси

Топлите дни са приятни за разходка в парка, но и вирусите обичат да се разхождат. Любимите им места за разходка са именно парковете и градския транспорт. Харесват да посещават и културно масови събития, да се мотаят из магазините, пазарите и хипермаркетите. С една дума плъзват навсякъде. Как да се предпазим? Учените твърдят, че правилният хранителен режим е предпоставка да държи вирусите далеч от нас. Като най-ефективни срещу бацилите са определяни: картофите, лукът, чесънът и цитрусовите плодове. Преглеждайки този списък можем да си направим извода защо българинът е оцелял с торбичката пълна с хлебец, лучец и чесън. Хората, които са имали шанса да живеят по времето на социализма и да преживеят прехода знаят, че цитрусовите плодове в България са се появявали само по Нова година и то в ограничени количества. Само най-привилегированите са се радвали на по цял кашон цитрусови плодове. Да не говорим, че за доста българи те продължават да са лукс. Но пък колкото повече се оттласкваме от онова време и онези спомени, толкова повече включваме цитрусовите плодове в менюто си. Стремим се да хапваме само плодове, комбинираме ги при всякакви диети и хранителни режими, за сметка именно на традиционните ни лекарства: лук и чесън.

Чесънът е убиец – не само на любовните страсти, но и на бацилите. Понижава холестерола и е един от най-върлите естествени врагове на рака.

Гъбите – които също са достъпна храна за българина. И в миналото и сега гъбарите са преживявали и са се препитавали доста успешно. А гъбената супа, освен, че е ароматна и вкусна, тя повишава имунната защита на организма.
Същото може да се каже и за зелевите листа и сладките картофи.

Медът – освен всички други вълшебни целебни свойства, които притежава се използва успешно за лечение на възпалено гърло. Чай с лимон и мед – това е въпрос, не само на стил и вкус, но и белег за здравословен начин на живот.

Житните култури: овес и ечемик – не са привилегия само за конете, богати на фибри, витамин E и B успешно укрепват имунната система и ефективно се борят с холестерола.

От изброените продукти можем да си съставим доста здравословно вегетарианско меню.

Закуска: фреш от портокал/цитрусов плод/чай с лимон и мед/ препечена филийка хляб/ мюсли със сок от портокал.

Обяд: супа от гъби/ гъби в масло със зелева салата/ печени картофи.

Следобедна закуска: цитрусови плодове, чай с мед и лимон, прясно изцедени плодове.

Вечеря: салата, кътък с повече чесън, други видове салати с чесън и лук.

Така докато сме на разтоварваща организма диета ще сме сигурни, че не намаляваме неговите защитни сили и не се излагаме на опасност от вирусни заболявания.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
rali ( преди 11 години )