Майчинство

Здраво ли е дебелото бебе?

26.02.2008г. / 09 52ч.
Вергиния Генова
Здраво ли е дебелото бебе?

Когато видим малко сладко пухкаво розово бебенце със сладки гривнички на ръчичките и на крачетата всички изпадаме в умиление. Но дали това е здравословно за бъдещия човек? Именно родителите са отговорни за бъдещото здравословно състояние на децата си. Според лекарите, броят на мастните клетки се формира в организма още през първата година на детето. Ако то е било дебеличко, смята се, че ще е предразположено към пълнеене и в зряла възраст. Много от нас ще контрират, като кажат, че са били пълни като малки, а после са станали стройни и слаби. Това не променя истинността на теорията. Важно е как сме били хранени като бебета. Смята се, че най-добрата профилактика на наднорменото тегло при бебетата това е кърменето. Именно защото кърмата е естествената храна за бебето и тя съдържа всичките необходими елементи за развитието на малкия човек. Сукането е усилен труд за бебето и докато се храни то изразходва доста енергия. Това е един от поводите като се нахрани добре бебето сладко да заспива. Ами то е работило толкова усилено за своето бъдеще, докато е хапвало, нужна му е почивка. При бебетата, които се хранят с изкуствено мляко – едно, че колкото и да е добро изкуственото мляко никога не може да достигне качеството на майчиното. Изкуствено храненото бебе има по-слаба имунна система, а и тъй като полага по-малко усилия при хранене, то не изразходва толкова енергия и е по-склонно да наддава по-бързо. Затова и майките, на които им се налага да хранят своите съкровища с изкуствено мляко трябва да имат предвид тези неща. Колкото по-късно детето премине на изкуствено мляко, толкова по-добре. Ако вече може да извършва по-активни движения, бебето ще може да изразходва повече енергия.

Ако то е хранено с кърма на поискване, (когато е гладно, а не когато му идва часа) то инстинктивно си създава режим на хранене и когато порасне яде само когато е гладно. Добре е да се съобразим с естествения режим на децата, а не да ги тъпчем, когато ние решим. Свикнали сме да казваме – време е за закуска, време е за обяд, изяждай си всичко. Първо ние често сме склонни да сипваме повече, отколкото е необходимо на детето и когато то изяде само половината от порцията, започваме да го насилваме или да му натякваме, че нищо не е хапнало. Но по-добре по малко по-начесто, отколкото да го тъпчем рядко и по много. В забързаното ежедневие самите ние често ядем по веднъж на ден, когато се приберем от работа. Но това разширява стомаха и след това ни е нужна много повече храна, за да заситим глада. А поемането на повече храна не гарантира изразходване на повече енергия. Точно обратно – ускорява се процеса на пълнеене и се задвижва механизма. Огладняваме по-често, храним се в по-големи количества и пълнеем все повече. Ако това се случи с едно дете – пораженията ще са за цял живот. Затова е редно родителите да внимават с вредните храни, които са толкова примамливи за децата – всякакви вафли, бонбони, снаксове и т. н. С една дума трябва да сме подозрителни към всичко в лъскави опаковки. Обикновено като награда за това, че децата са ни помогнали да почистим, държали са се добре на семейния обяд, получават за награда именно нещо в лъскава опаковка. Ако знаехме колко вредно е в действителност, едва ли щяхме да възнаграждаваме нашите съкровища толкова щедро с такива сладки изкушения. Но не бива и да се пазим, а да следваме мъдрото правило – дозата прави отровата. Разбира се ще е много по-добре децата да предпочитат моркови и ябълки за похапване между храненията.

Много по-леко би ни било, ако знаем, че децата ни няма да умрат от глад, ако хапнат само две лъжички от супата на обяд. Ключът е в повече по-разнообразна храна. Ако детето хапне от три неща по малко, то вероятността да се нахрани е много по-голяма, отколкото ако му набутаме в устата цяла чиния с храна, която детето, отгоре на всичко, не обича.

Ако не се храним с желание и с апетит, то по правило отново дебелеем. Може и това да е причината, поради която много българи пълнеят – а именно, защото ядат каквото има и каквото могат да си позволят, а не каквото биха желали и им е наистина вкусно. Ако пренасочим финансите от нещата, които обикновено консумираме към онези, които бихме искали – дори в по-малки количества – може би това ще има благотворно отражение върху организма ни. Това би трябвало да направим и за децата си, ако наистина ги обичаме. Балансирано хранене и повече игри – това е ключът към щастливо детство.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Не е вярно че кърмените бебета не дебелеят а тези на адаптирано мляко напълняват!Точно обратното!!!Направо ми омръзна да чета такива глупости!Хей редакторите,я малко влезте в час какво пишете!Аз съм била на изкуствено мляко от 1я месец и цял живот съм била слаба(45-48кг),бебето ми сега е в 9.я месец и още няма 7 кила.В същото време имам страшно много познати майки на които кърмените бебета са меко казано слончета-8ми месец почти 12 кила,на другите са по 8-9-10 кила бебетата и все са кърмени.А моето на АМ,каша,пюрета и е все така слаба.Стига с тези митове че от кърма не се дебелее!НАПРОТИВ!Бъдете първите които развенчават този мит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Михаела ( преди 11 години )
Здравейте момичета . започнах да се интересувам от наднорменото тегло на бебето , но като моя случай не съм срещала . Аз имам ужасно много кърма . Бебето след 5дни навършва 8 месеца . Аз го храня с пюрета 130г и после му давам кърма на всяко ядене по 3 минути кърма. И това е така защото имам желание да го кърмя . имам и кърма . Детето яде 5 пъти на ден - 3 от тях са на пюре и кърма . ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ДЕБЕЛЕЕ . ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 1 КГ вече е 10кг- 71см . При условие че е е гглаглавно на кърма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
valq ( преди 11 години )
Аз не съм съгласна с тезата,че кърмените бебета не са склонни да дебелея а тези на изкуственно мляко дебелеят.При мен е точно обратното.Имам две деца,първото съм го кърмила доста дълго докато второто 20 дена е кърмено и после почнах на изкуственно хранене.И днес голямата ми дъщеря е на 12 год.и е пълна за възраста си а малката е на 10 и е доста слабичка.Толкова са различни, че ако ня бяха мой щях да съм сигурна,че не ги е раждала една майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Роси ( преди 11 години )
Мили майки,не се обиждайте от прекрасната статия.Според мен тя е много точна и вярно отразява всичко написано в нея.Кърмила съм в продържение на 13 месеца, но искам да кажа също, че не съм била никога пушачка, а алкохол употребявам рядко и то в повечето случаи това е вино, а не твърд концентрат.За сведение на някои бюстът ми не е увиснал и след изминалите повече от двадесет години от както съм спряла да кърмя .Напротив,бюстът ми е доста стегнат и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Верджи ( преди 11 години )
Може би трябва да отворим нова тема, за да може майките да кажат, и на базата на многото отговори да се приближим до истината - но кърменето не разваля бюста:) поне по моите наблюдения. Наднорменото тегло на майката - да, но кърменето само по себе си - не.А за това кой колко кърма има - мисля, че някой доктор като каже на някоя *** нямаш достатъчно кърма и като че ли всичко свършва на момента и кърмата секва. Дори да е по-малко, тя не спира съвсем и ако се храни на поискване, не е фатално. Сега, разбира се, че няма да оставим детето да умре от глад, ще измислим добавки, но мисълта ми е, че младите майки не бива да се депресират от това, че са им казали, че кърмата им е малко и затова съвсем да спират да кърмят или пък че си развалят бюста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
kameliq ( преди 11 години )
moeto mneni e 4e ne yrqbva da se nasilvat da qdat.moeto bebe e na 7 mes.i e 10 kg normalnolie.toi ot kakto se rodi e s azkustveno mlqko do 2mes. sam mu davala karma cetqhse da mu dava nai mnogo do 90g.ot 5mes. zapo4nah da mu davam ob4a hrana.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Донка ( преди 11 години )
Аз също не можах да кърмя детето си и то не защото не исках ,а защото кърмата ми беше малко и спря на 2-та седмица. Виновна ли съм за това?!Този малко назидателен тон не ми допада.Правя най -доброто на което съм способна за своето дете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
Моето мнение е че децата не трябва да се насилват когато се хранят.Като мине време те сами си искат закуската /моите деца така правят/Колкото до кърменето аз също не съм кърмила много време -2 3 месеца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
Много хубава статия!Браво!Храненето на децата е важно,но по-важно е тяхното емоционално състояние.Никога не съм насилвала децата си да ядат когато не са гладни или нещо,което не обичат/просто се поставях на тяхно място-аз не бих искала някой да ме тъпче и да ми бута в устата нещо,което не харесвам/.Благодарение на това нямаме проблем нито с желанието им да се хранят,нито с теглото.Трудно ми е само,когато трябва да ги ограничавам точно от тези снаксове и др.подобни неща в лъскави опаковки,които,странно защо, им харесват толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мими ( преди 11 години )
Самото кърмене не променя формата на бюста, а напълняването и отслабването по време на бременността :)Това са новите изследвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време