Тя, звездата

Здравите хора се нуждаят от спорт

31.03.2008г. / 10 16ч.
Аз жената
Здравите хора се нуждаят от спорт

Поли Василева е млада, спортна и чаровна дама. Тя е горда майка на малката Ева и както сама казва за себе си “поне от 15 години се занимавам със спорт”. Започнала като инструктор по каланетика, през състезателна аеробика, през последните години се занимава професионално със спорт – инструктор е по аеробика, степ аеробика, тае бо, каланетика, пилатес, гимнастика за бременни. Поли има свой блог – letsgym.com, в който говори за здравето, тонуса, красотата и хармонията. Ето повече за нея в това симпатично интервю, което даде специално за читателките на Az-jenata.bg.

За каква професия мечтаехте като дете?
Както всяко малко момиче исках да бъда балерина, на следващата седмица исках да бъда като мама – да пиша на пишеща машина, после – лекар, певица и т. н. Мисля, че най-дълго съм искала да бъда танцьорка.

А какви са професионалните Ви амбиции днес?
Днес искам да бъда добра в професията, която съм избрала – спортен инструктор. Искам да имам собствено студио, искам да обучавам инструктори, искам да водя група за слепи.

Какво Ви носи спорта? И той за Вас е повече професия или повече хоби?
Не мога да кажа, че спортът ми е само хоби, нито, че ми е само професия. Да, професионално съм инструктор по различни аеробни стилове (тези, които се практикуват в аеробик залите – пилатес, каланетика, степ аеробика, денс аеробика, тае бо...). Но спортът в цялото си разнообразие е и мое хоби – обичам да плувам, да карам ски, да се пързалям с кънки или ролери, дори се увличам по екстремните спортове.
На първо място спортът за мен е удоволствие. И като хоби, и като работа. Това е най-важното. Освен професионална реализация, той ми носи здраве, удовлетворение, социални контакти, самоувереност.

Как съчетавате професията и семейството?
Много често ме питат това. За повечето жени този баланс е трудно постижим. За мен е малко по-лесно. Защото работата ми отнема само 3-4 часа на ден и защото имам съпруг, който работи у дома и който много и във всяко отношение ме подкрепя.
Да кажем, че зад успялата да съчетае семейството и професията жена винаги стои един разбиращ и силен мъж. :-)

Какви са предизвикателствата на Вашия ден? Как започва и как завършва той?
Най-голямото предизвикателство е да успея между всички неща, които трябва да се свършат, да направя и тези, които искам. Понякога се чувствам като човек, който може да жонглира с три топки, а му се налага да подхвърля поне пет. Цяло чудо е ако успея да не изпусна всички. Знам, че на повечето хора не им достига времето. И започват да съкращават от времето за обновяване – на знанията, уменията, информацията. Аз не искам така и затова или прехвърлям част от задълженията за следващия ден, или режа от времето за почивка.

Най-сериозната част от деня ми е заета с дъщеря ми Ева. Тя е на година и половина и е прелестна. Страхотно е да я наблюдаваш как имитира, как не разбира и не умее много неща, как се учи по най-различни начини, как проявява характер, как е невинна и хитруша, как постепенно става все по-самостоятелна.

Денят ми започва с чаша топла вода с малко мед и обикновено завършва с чаша вино на дивана.

Вашите съвети за здравословен и пълноценен живот към жените у нас?
Добрият баланс между спорт, хранене и почивка осигурява нужната енергия за справяне с ежедневието, здраве и добра кондиция.

Най-добрият вариант е храненето да бъде често, с пълноценна храна и в малки количества. Така се осигуряват нужните на тялото калории, без да се забавя метаболизмът. Не съм привърженичка на диетите, не смятам, че е добра идея организмът да се лишава от някакъв вид хранителни вещества. Но трябва да се внимава с количествата. Най-често срещаните грешки са в съчетаването на храните. Например плодовете. Те не се ядат за десерт, а самостоятелно, половин час преди хранене или два часа след това. Когато попаднат в стомаха заедно с друга храна, те ферментират и образуват газове.

Друга грешка е да се гладува с идеята за сваляне на килограми. Всъщност така се забавя метаболизмът и отслабването е до един момент, в който тялото започва да трупа запаси, за да поддържа функциите си.

А колкото до спорта, той трябва да се прави редовно, умерено и умно. Не е добра идея 1 път на две седмици да се наваксват пропуснатите тренировки – така не става, най-много да се получат травми, мускулна треска и никакъв ефект. Никога не трябва да се пропускат загряването в началото на тренировката и разтягането в края. Спортът се избира по предпочитания и темперамент. Той трябва да е първо за удоволствие и разтоварване, след това за здраве и най-накрая за отслабване. Много често съм чувала фразата “Аз нямам нужда от спорт, защото съм слаб/а”.
Това е много погрешно. Не пълните, а здравите хора имат нужда от движение.

С напредването на възрастта повечето хора намаляват или спират спортуването и увеличават храната. А трябва да продължат да спортуват и да намалят храната – така ще поддържат добра фигура и тонус.

Отделя ли достатъчно време за себе си и за спорт българката?
За щастие все повече. Започва да се налага мнението, че спортът, и въобще движението, е необходимост, а не лукс. Възможностите са много, така че и за най-заетите и неподвижни хора ще се намери подходящ вариант. На жените им е трудно да намират време за себе си между това, което отделят за семейството и работата си. Но невъзможни неща няма. Ето и няколко идеи:

- домашни уреди за спорт – ползват се по всяко време, дори и за 20 – 30 мин.
- спорт заедно със семейството – сплотява членовете му, забавлява и е време прекарано заедно;
- има упражнения, които можете да правите, докато сте седнали зад бюрото или гледате телевизия у дома.

Най-важно е желанието да се промени начинът ни на живот.

Вие поддържате и свой блог – разкажете ни за това и какво Ви носи? Как съчетавате Интернет и спорта? Какво е мястото на Интернет във Вашия живот?
Да, поддържам блога www.letsgym.com. Това е сайт за спорт, различни видове гимнастики и здравословен начин на живот. Интернет за мен е страхотен начин да разшириш личните си контакти, да споделиш това, което те вълнува или това, което знаеш с много други хора, да помогнеш и да намериш помощ.

Интернет е и много повече от това – той е един свят, който от една страна е различен от реалния, а от друга така се преплита с него, че в днешно време е трудно да ги отделиш.

Аз се радвам, че имам възможността да споделя моя опит като инструктор и като човек, който от много години се занимава със спорт. Да предам на толкова много непознати моя ентусиазъм, моето удоволствие от движението. Да помогна на хората да намерят своя начин да разпуснат и да се отърсят от напрежението. Това за мен е много важно. А още по-важно е да се опитам да създам у хората спортна култура и любов към движението, които те да предадат на децата си.

Вашите любими цвят, място, вкус, песен?
Любими цветове – зелен, (успокоява ме) и оранжев (зарежда ме)
Любимо място – нямам такова. Стига да съм с любими хора, вирея навсякъде.
Любим вкус – черен шоколад.
Любима песен – “One” на U2

Ако имате любима рецепта, споделете я с нашите читателки?
Обичам много салати, затова ще “издам” рецептата за Аржентинска салата:

3-4 връзки пресен лук
1 консерва риба тон в растително масло
1 връзка репички
1/2 лимон
сол, черен пипер

Лукът се нарязва на ситно, репичките – на филийки. Разбъркват се заедно с рибата тон. Подправя се с лимон, малко сол и черен пипер.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ели ( преди 11 години )
Ами какво да кажа- Поли е просто перфектна във всяко едно нещо, което прави. И не го казвам само, защото е най-добрата ми приятелка, а защото я познавам от много години и съм я виждала в различни ситуации, с които се е справяла винаги безупречно. А тренировките с нея са най-голямото блаженство, което може да изпита човек в спорта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
Аз пък ще я кажа "голямата дума". Не само мое мнение, че Поли е най-добрият инструктор в града! Тренировките с нея са истинско удоволствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Бу ( преди 11 години )
Имам удоволствието да спортувам при Поли. Да не кажа голяма дума, но е най-добрият инструктор, на когото съм попадала :DС нея мъчението 'спорт' става нещо приятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар