Меню

Домашен козунак

3 април 2008 | 12:29 | Аз жената
3 от 2 гласа
Добави в любими
8 яйца 
300 мл прясно мляко 
300 г захар 
250 мл олио + краве масло/ в съотношение 1:1 / 
3 с. л. ром 
кората на 1 лимон 
1 кубче мая 
1 ч. л сол 
около 1,5 кг брашно
4 ч.

Продукти
Приготвяне

Подхваща се маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Разбиват се яйцата и захарта до побеляване, прибавя се половината от мазнината, а другата половина се оставя за измесване на козунаците. Бие се до стопяване на захарта. След това се прибавят солта, ромът и лимоновата кора и втасалата мая. Отново се бърка до получаване на еднородна смес. Прибавя се брашното и се разбърква добре. Измесва се меко тесто. Оставя се да престои на топло, за да втаса. След около час тестото е готово за размесване. С намазнени ръце тестото се измесва отново като се използва мазнината, която е оставена при месенето. Меси се до поемане на цялото количество мазнина. Тестото се разделя на 6 еднакви по големина топки, които се разточват и се сплитат (2 плитки по 3 топки) 2 козунака. Слагат се в намазнени тавички, поръсват се със захар и се пекат до готовност в загрята фурна.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
С.МИЛО ( преди 11 години )
РЕЦЕПТАТА Е СТРАХОТНА!!!БЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Люси ( преди 12 години )
Козуначето изглежда много апетитно!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар