Меню

Великденски козунак “Изкушение”

3 април 2008 | 17:20 | Аз жената
3 от 2 гласа
Добави в любими
18 яйца 
900 г захар 
3 кг брашно 
600 г мазнина (олио, мас, масло) 
1 литър прясно мляко 
1 лимон 
80 г мая за хляб
5 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Най важно е да се знае, че козунакът трябва да се прави в затоплено помещение. 

Първо маята се разтваря в 200 г прясно мляко с 2 суп. лъжици захар и малко брашно. Прави се рядка каша и се оставя да втаса.. След като се надуе леко, се сипва още малко брашно, разбърква се и пак се оставя да втаса.

Пресява се брашното 3 пъти и в него се сипват разбитите яйца, захарта, останалото мляко, настърганият лимон и разтворената мая.
Измесва се тестото около 20 мин и след това още 30 мин., като ръцете постоянно се потапят в затоплена мазнина. Готовото тесто се оставя да втаса 2-3 часа.

Последният етап е да се намажат затоплени съдове с мазнина и да се поръсят с брашно. Козунаците се изплитат и се поставят в съда, като отново се оставят да втасат. Когато са готови за печене, се намазват с разбито яйце и олио и се пекат.
Това е, стават много вкусни, но внимавайте с калориите.

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )