Меню

Печено агне (или яре) за Великден

4 април 2008 | 11:29 | Аз жената
4 от 3 гласа
Добави в любими
агне или яре около 10-15 кг 
1 кг ориз 
500 г печурки 
1 китка лапад 
3 връзки зелен лук 
1 китка магданоз 
1/2 китка девисил(или джоджен) 
черен пипер, сол на вкус 
2 пакетчета(250 г) краве масло
6 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Дреболиите на агнето след необходимата обработка се сваряват и нарязват. Предварително се отделя булото (кърпата), което ще се използва за покриване на пълненото агне. 

Оризът се изчиства и измива, гъбите се нарязват на филийки, зелениите се измиват и накълцват.
На не много силен огън се разтопява едното пакетче (125 г) масло и се запържват гъбите, зелениите, оризът и подправките. Накрая се прибавят и нарязаните дреболии, налива се малко гореща вода и след като клокне, се отстранява от огъня.
Агнето се посолява добре отвън и отвътре, пълни се с приготвената смес, зашива се и се слага в подходяща тава. Отгоре се намазва с останалото масло и се завива с булото. В тавата се слага малко вода, агнето се покрива плътно със фолио и се пече 30 мин. на силна температура (300 градуса) и около 3 часа на слаба (50 градуса).
Може да се опече и в пещ.
Докато чакам агнето да се опече, изстудявам напитките и приготвям богата пролетна салата, украсена с твърдо сварени яйца.
Наздраве! И добър апетит!

Великден, освен, че е празник на всички християни е и мой личен – именица съм и посрещам гости. Много се чудех коя точно рецепта да избера да изпратя за конкурса... Освен задължителните нашарени яйца, на моята Великденска трапеза по традиция приготвям Печено агне(яре), Баница със зелении, Козунак, Карамелена торта със козунак и много други вкусотии.

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
От авторката на реце ( преди 12 години )
До Иван Василев, 50 г., Пирдоп - :-)))))... НАЗДРАВЕ и от мен!!! Много весело настроение на Великден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 12 години )
Много ми харесва това с напитките, но това се започва с приготвянето на агнето и съответно с консумация!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анета ( преди 12 години )
Е, това ми харесва.Ще принтирам рецептата и ще я пробвам. И аз ще имам гости за Великден,затова рецептата ми се струва подходяща. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар