Свободно време

Интересни факти...

04.04.2008г. / 13 06ч.
Аз жената
Интересни факти...

От 1000 кг стоманени отпадъци може да се получи до 900-950 кг метал, за чието извличане от суровини ще са необходими 3,5 тона изкопана, превозена и преработена желязна руда. Спестяват се още – 495,8 КWh електроенергия; 1450 кг въглища; 66,1 куб. м вода. Емисиите на отровни газове намаляват значително.

Рециклирането на една алуминиева кутийка за напитки, спестява толкова електричество, колкото е необходимо на един телевизор, за да работи три часа; Енергията, необходима за направата на една нова алуминиева кутийка е равна на тази, необходима за рециклирането на двадесет алуминиеви кутийки.

1000 кг стъклени вторични суровини могат да спестят: 530 КWh електроенергия; 300 кг калцинирана сода; 200 кг мазут; 72 тона кварцов пясък; 180 кг калциев окис; транспортни разходи.

1000 кг рециклирани пластмасови отпадъци спестяват: 2,2 тона нефт; 3,9 тона течни горива; 2630 КWh електроенергия.

1000 кг хартиени вторични суровини заместват около 3,5 куб. м дървесина, а ако всяко домакинство предаде дори само по 20 кг хартия годишно, това ще запази от изсичане 10-12 000 дка 90 годишна гора. Оползотворяването на всеки тон хартиени отпадъци води до икономията на: 800 кг целулоза; 810 КWh електроенергия; 200 куб. м вода.

С всеки 100 кг битови отпадъци се изхвърлят около: 22 кг хартия; 10 кг метали; 8 кг стъкло; 28 кг хранителни отпадъци; 4 кг пластмаси.

На година всеки българин, живеещ в град отделя полезни отпадъци на приблизителна обща стойност 30 лева, които в по-голямата си част отиват на сметището. Това е и приблизителната стойност на такса смет в столицата. В Западна Европа полезните отпадъци на глава от населението са повече, но процентът на оползотворяване е далеч по-голям.

Сметищата в България се разполагат на територия по-голяма от площта на 3000 футболни игрища. Ако отпадъците се рециклират пълноценно площта ще намалее значително, а парите, получени от реализирането на рециклираните материали ще се вливат в българската икономика.

Ако рециклируемите отпадъци на София, отделяни всяка година се оползотворяват пълноценно, печалбата за страната ще бъде по-голяма от тази, която евентуално ще носи петролопроводът Бургас – Александруполис.

Към 2020 г. Европа ще произвежда с 45% повече отпадъци, отколкото през 1995 година.

6 месеца след като са произведени, над 90 % от стоките (или техните опаковки) се превръщат в отпадък.

Изчислено е, че в сметищата в САЩ има повече алуминий, отколкото може да се добие в рудниците.

Екип на UNECO

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Лейди ВАМП ( преди 11 години )
Чудесно,..най-после да се заговори за екологията и за опазването на природата. Имам предложение, вместо да се показват глупави реклами по телевизията,..визирам( за пастата за зъби при която изпадат зъби, която е толкова противна,,..или напълно ненужните реклами за "шлупките в рая",..или ужасните реклами за даването на крила,...) спирам да изброявам, понеже има много некачествени реклами,..би било чудесна идея да се направи материял за препработването на отпадъци,..да се засили масовата информация на хората,..днес за икономията на водата или поне рационалното използване, утре за дървесината,..в другиден за кутийките,...и така всеки ден да има по една ОБРАЗОВАТЕЛНА реклама,...за да може и децата от малки да започнат да имат съзнанието, че това,което показват е полезно,то за възрастните е спорно, понеже българина така е устроен, че той може и да рециклира,ако иска,...но може и да не може,понеже не иска!!!.. То иначе за безсмислените реклами за алкохол, дамски превръзки, телефони и кредити,..едва ли има нещо, което да ни пробуди за да се грижим за природата,..до сега всичко е само за консумащия,..и колкото повече, толкова по-добре,....Бих била доволна,..да се пише и показва повече за защита, опазване и защитаване на околната среда и рециклиране на материяли.Благодаря, за възможността да изкажа мнението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар